понеділок, 17 грудня 2012 07:00

"Вовки бігали по селу, як собаки"

— Скільки житиму, той хрускіт пам'ятатиму, — говорить завуч школи в селі Стецівка Звенигородського району 57-річна Лідія Шинкаренко.

— Два тижні тому перед смерканням їхала велосипедом по селі. Чую біля подвір'я Ольги Одеської хтось наче штахети ламає. Я глянула у двір і завмерла. Просто посеред двору стоїть вовк і трощить курку. Шерсть світло-сіра, вушка маленькі, хвіст підібганий під ноги. Коли їхала назад, то бачу, що Ольга бідкається. Каже, якийсь собака чотири півні зжер. Кажу: "Люди добрі, то не собака, то вовк".

Між Стецівкою та селом Іскрене Шполянського району — став площею 124 га. Біля нього густий очерет. Вовки ховаються там.

— Наприкінці листопада ми з чоловіком їхали греблею біля млина в самому центрі села. На дорозі сидить вовк і не думає підніматися. На машину не реагує ніяк. Не можна проїхати. Чоловік хотів вийти й нагнати. Я заборонила. Потихеньку стали рушати, і він зійшов, — каже кухар шкільної їдальні в Стецівці 30-річна Марина Калашнікова.

Від часу появи хижаків у селі у школі скасували всі гуртки та позакласні заходи. Селяни не виходять без потреби ввечері з будинків. Зачиняють домівки і хвіртки, не випускають хатніх тварин. Сільський голова викликав мисливців і рятувальників, улаштували облаву.

— Особливих збитків вовки не робили. Бігали по селу, як собаки, — розповідає сільський голова 60-річний Олександр Караван. — Але якщо пішли сигнали, то мусили реагувати. Були 14 мисливців. Підняли вовка у покинутій фермі за селом. Вистрелили кілька разів, але не влучили. Вовк почав тікати у село. Звик до людей, то й побіг до них рятуватися.

Мисливець Анатолій Мироненко стояв біля млина. Побачив, як за автомобілем сховався хижак.

— Я до нього кажу лагідно: "Рижик, Рижик, іди сюди". Він не дається. Почав його гнати до сільради. Гоню, наче корову чи бичка. Вовк сховався за бетонними плитами й почав лизати рани.

Мисливці стали в центрі села. Почали радитися, де шукати сірого. Мироненко подзвонив сільському голові:

— Кажу: "Він у сільраді сидить, тебе дожидається". Прибігли четверо. Трьох вовк побачив, а четвертий, товстий такий дядько, зайшов з іншого боку. Прицілився й вистрелив. Вовк заскавчав і побіг до школи. Там побачив учителів, звернув у ярок і подався в очерет.

Місцевий мисливець 33-річний Микола Гребінник думає, що в селі промишляла пара вовків.

— Одного поранили дуже сильно, іншого ледь-ледь. В очерета шукати трупа ніхто не ходив. Вовк так утікав, що з нього трупа не буде.

Голова Звенигородського товариства мисливців і рибалок Михайло Головань стверджує, що загоничі підняли чотирьох сіроманців.

— Найближчими вихідними мисливці продовжать пошук вовків, — каже Головань. Поранені, вони можуть сказитися.

Головне — не виявляти агресії

Другий рік степові вовки з Кіровоградської області мігрують углиб Черкащини. Минулого року їх стріляли в Катеринопільському, Тальнівському й Чигиринському районах, що межують із сусідньою областю.

— Якщо зненацька зустрінете вовка, головне — не виявляти агресії, — радить мисливець із 50-річним стажем Микола Карась. — Робіть вигляд, що вам до нього немає діла. Зазвичай хижак постоїть кілька секунд і зверне геть. Ні в якому разі не розмахуйте руками й не кидайтеся камінням. Тоді може напасти.

 

Зараз ви читаєте новину «"Вовки бігали по селу, як собаки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути