Ексклюзиви
четвер, 31 березня 2011 18:56

Воду беруть з джерела за кілометр від міста

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Уманчанин Олександр Шпаченко набирає воду з джерела біля села Городецьке. Іноді  доводиться стояти в черзі
Уманчанин Олександр Шпаченко набирає воду з джерела біля села Городецьке. Іноді доводиться стояти в черзі

Уманці незадоволені якістю води у місцевому водогоні. Багато хто їздить набирати її з джерел, до сусідів.

— Їздимо сім'єю по воду до джерела, — говорить уманець Олександр Шпаченко, 30 років. — Набираємо в бутлі по 25 літрів. Вистачає на два дні. Буває стоїмо у черзі.

Джерело розташоване за 1 км від Умані, неподалік кар'єру Карпівка. Місцеві кажуть, йому близько 50 років. Проте струмінь води потужний. 5-літровий бутель можна набрати за хвилину. У вихідні люди стоять у черзі, аби набрати.

— Їжджу по воду у Христинівський район, — розповідає Михайло Куцелепа, 43 роки. — Виріс там, звик до тієї води. З крана пити не можу. Набираємо у бутлі. Готуємо їсти і для чаю. Якось не міг поїхати по воду в село. Місяць попили з крана, і дружина хворіти почала. Живемо в Умані в районі вокзалу. Вода у нас погодинно подається. Тому набираємо у ванну. З часом у ній з'являється червоний осад. Ванну через день миємо. Якщо тиждень не помити, то чорніє. Коли не виходить поїхати до Христинівки, то їду по воду до тещі у Кіровоградську область. Там беремо з криниці.

Дехто ходить по воду до дендропарку Софіївка.

— Ми перестали пити воду з-під крана після того, як я розрізав водопровідну трубу і побачив, скільки грязі на її стінках, — говорить уманець 26-річний Олександр Чорний. — Коли йдемо гуляти у Софіївку, беремо пляшки. Прогулянку закінчуємо тим, що набираємо води. При вході у парк не беремо, кажуть що там з водопроводу. Беремо з джерела біля павільйону Флори. Усі мої друзі тут беруть.

В уманській санстанції кажуть, що пити воду з міського водогону можна.

— Вона — найбезпечніша, — розповідає 51-річна Лариса Качанова, головний санітарний лікар. — Відповідає всім санітарним нормам. Вода у майже 67 відсотках свердловин, що у є приватних господарствах, забруднена нітратами. Найгірші показники у районах Софіївська слобідка, Міщанка, Нова Умань, Лиса Гора, Кельманський водозабір.

Не відповідає нормам питна вода також у дев'яти містах області: Ватутіне, Золотоноша, Кам'янка, Городище, Тальне, Чигирин, Чорнобай, Катеринопіль, Маньківка. Про це повідомляють в обласній санстанції.

— Нам ще в школі казали, що у воді багато фтору, — каже 40 річний Микола Білик із Кам'янки. — Рекомендували не куплять зубну пасту з фтором, а воду для пиття кип'ятити. Я вдома три роки тому пробив скважину, здав воду на аналізи. Сказали, що нормальна, то її і п'ю.

43-річна Лідія Каптенко із Чигирина воду з крана пропускає через фільтр:

— Багато людей набирають із джерел. Ми теж, особливо влітку. Їх навколо Чигирина дуже багато. Якою дорогою їдемо, туди й заїжджаємо до найближчого. Сказати, що у нас із крана тече погана вода, не можу. Вона ж береться зі скважин, а не з річки. Я переконана, що ідеальної води не те що в області, а й в Україні немає. Завжди можна знайти якийсь показник, що перевищує норму.

— Вода у нас жорстка, бо в чайнику накип щотижня віддираю, — говорить 73-річна Людмила Осавуленко із Тального. — Не скажу, щоб цим якось переймалася, бо все життя таку воду п'ю. Щоб купувати в магазинах, ніякої пенсії не вистачить. Я п'ю, і сусіди мої п'ють. Не нарікають. Ще ні разу не чула, щоб хтось від води вмер.

— Скільки живу у Ватутіному, увесь час п'ю сиру воду з крана, — додає Марія Василівна, 65 років.— Якщо водопроводу 50 років, то який у нас вибір? Літом зі Скаліватки привожу у бутилках джерельну. Там у мене город і криничка.

Перевіряють за 41 показником

Із липня минулого року діють нові державні санітарні правила і норми щодо питної води. Контроль проводять за 41 показником. Із 2015-го додадуть 11, а із січня 2020-го — ще 12.

— Можливості нашої лабораторії дозволяють проводити аналіз якості води за 34 показниками, — пояснює 52-річна Тетяна Проценко, начальник лабораторії підприємства "Черкасиводоканал". — Вимірювання інших семи показників нам за угодою проводить санстанція.

Для забезпечення потреб Черкас підприємство використовує поверхневі води Дніпра. Щодня подають 70–80 тис. куб. м води. Її знезаражують за допомогою зв'язаного хлору. Він має низькі окислювальні властивості. Це дозволяє зменшити вміст хлорорганічних сполук, які утворюються при знезараженні води хлором. Допустимий вміст хлороформу — 60 мкг/л. "Черкасиводоканал" тримає його на рівні 8–20 мкг/л, що значно менше допустимої норми.

— Дослідження річкової води проводиться не тільки у місці водозабору, а й вище та нижче за течією. Показники свідчать про відсутність перевищень у воді цинку, свинцю, міді, фенолу, — додає 29-річний Олександр Гончаренко, головний технолог.

 

Зараз ви читаєте новину «Воду беруть з джерела за кілометр від міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути