Ексклюзиви
четвер, 23 жовтня 2008 17:55

Віктор Слободяник вирощує сад за голландською технологією

Віктор Слободяник вирощує сад за голландською технологією

Шість років тому 57-річний Віктор Слободяник із села Таганча Канівського району заклав сад карликових дерев.

— Проснулася генетична пам"ять. Мій дід по матері був знаним садівником, — каже Слободяник. — Дідові яблука й досі мені пахнуть.

Чоловік захотів зробити все надійно й правильно. Виписав журнал "Новини садівництва", який випускав Уманський аграрний університет. Їздив на семінар.

— Захопився голландською технологією. Вона економічно вигідніша. Карликові дерева починають плодоносити буквально з першого року посадки — з гектара саду можна зібрати 5 тонн яблук. На другий рік — 20 тонн.  Натомість традиційний сад дає урожай лише на п"ятий рік.

Для голландського саду підходить будь-який ґрунт, головне — поливати. Треба чітко дотримуватися технології: використовувати крапельне зрошування, обробляти, підживлювати, формувати крону.

На 66 сотках садиби Слободяників лише яблунь 120 сортів. Це улюблене дерево Віктора Олексійовича.

— На дереві-однорічці вродило 10 яблук, на дворічному — 60 штук, на 3-річному зібрав 15 кілограмів, — хвалиться господар. — Є сорт Дмумбопомм, плоди якого до кілограма. Ця яблуня однорічна, але вже має два плоди — кожен по 650 грамів. Є також 30 сортів винограду, 60 — груш, 40 — абрикосів, 30 — аличі. Ще є вишні, черешні, смородина, полуниця, малина й далекосхідна жимолость — як спогад про тайгу.

До мене приїжджав чоловік. Набрав саджанців цілий причіп

Чоловік родом з Богуславського району Київської області. Майже сорок років тому приїхав у Таганчу працювати фармацевтом. Одружився з місцевою дівчиною Вірою. Після весілля поїхав на Далекий Схід. 25 років служив прапорщиком у ракетній дивізії. До України повернувся 1993-го. Мав двох дітей — доньку Світлану й сина Олександра.

Дружина до захоплення садом спершу ставилася скептично, бо він звужував територію під город. А тепер допомагає. Односельці не поспішають переймати досвід.

— Поки що голландський сад розбив тільки мій родич Сергій Демчук. Якщо розпочинати з нуля, потрібно витратити 7–8 тисяч гривень на кожну сотку. На гектарі землі росте до 3 тисяч дерев. Треба купити саджанці, опори, шпалери, оприскувач, огородити сад від зайців. Сам від них постраждав: позаминулого року знищили чи не половину молодих дерев, — зітхає.

Говорить, що в Україні цей вид садівництва стає популярним:

— Позавчора до мене приїжджав чоловік із Запоріжжя. Набрав саджанців цілий причіп. Продаю їх по 20 гривень.

Дерева із традиційного саду, яких у господарстві залишилося обмаль, Віктор Слободяник жартома називає "баобабами".

— Усе роблю сам. Приходять люди, милуються деревами, плодами, порядком. Запитують: "Чим ти удобрюєш сад?" "Потом", — відповідаю їм.

Восени садівник частину урожаю продає, частину закладає на зиму. Пригощає родичів, друзів. Нещодавно один чоловік купив у Слободяника 40 кг яблук і повіз до Сибіру.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Слободяник вирощує сад за голландською технологією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути