четвер, 21 лютого 2008 18:14

В уманських колодязях вода з нітратами

"У воді з нашого колодязя великий вміст солей. Якщо її кип"ятити щодня, і не мити чайника, то за тиждень на його стінках утворюється жовтий наліт товщиною з палець", — розповідає 66-річний Андрій Віштак. Чоловік живе в Умані на вулиці Павлова, 22. Це район Софіївської Слобідки.

У воді з його колодязя вміст нітратів перевищує норму втричі. Колодязь завглибшки 12 м чоловік викопав власноруч 25 років тому.

— У нас ґрунтові води близько до поверхні, то копати треба не глибоко, десь 8-12 метрів. Іноді вода має голубуватий відтінок, — набирає в банку воду і показує. — Але ми вже звикли. Та й за колодязями добре доглядаємо: підмуровуєм, завжди тримаємо їх закритими, щоб бруд не потрапляв.

Міська влада пропонує жителям району провести водогін. Воду для нього братимуть із Білої Церкви. Більшість людей проти.

— Там вода не краща. Я бачив, в якому стані річка Рось. І не збираюся вести собі трубу до двору, — пояснює Андрій Віштак. — А ви попитайте по вулиці — для багатьох це дорого. Та й криниці майже в кожного. Щоб їх викопати, гроші витрачали.

— Хто хоче — нехай веде собі трубу. А нам не треба. А в кого немає криниці — ми не жаліємо, дозволяємо брати. А на трубопровід треба багато грошей, — підтримує сусіда пенсіонерка Ніна Усатова, 78 років.

Район Софіївської Слобідки — переважно приватний сектор. Дехто з людей має підсобне господарство. Туалети майже у всіх на вулиці.

— Коли роблять вигрібні ями — часто не дотримуються норм. І в кількох метрах копають криниці. А треба хоч метрів на 50 відступити, — каже Віштак.

Джерелом забруднення води є дешеві тваринні комплекси, без фільтраційних септиків. Рідкі стоки з них потрапляють у неглибокі колодязі, розташовані поблизу сараїв та туалетів.

— А я за водопровід, — приєднується до розмови чоловік у шкіряній куртці. — Планую дім по сусідству купувати. І не хочу тягати воду із криниці. Було б добре, якби ще й каналізацію провели. Бо ж туалети на дворі, ванної кімнати немає. Хочеться мати всі зручності. Ладен заплатити скільки треба.

Якщо грошей держава на водогін не виділить, то за підведення води до двору слід буде викласти зі своєї кишені майже тисячу гривень.

— Торік я займалася питанням трубопроводу. Пройшла й опитала людей декількох вулиць. Більша частина сказали, що хочуть підвести воду, але відмовляються робити за свій кошт центральну трубу, — пояснює 52-річна Валентина Герасик. — Окрім того, нам ще потрібна каналізація.

Доки питання щодо водогону вирішується, люди п"ють забруднену воду.

— Намагаємося пояснити людям, що воду з великим вмістом нітратів пити не можна, бо це шкодить здоров"ю, очистити її не можна, — розповідає головний державний санітарний лікар Умані Лариса Качанова, 48 років. — Причина вмісту нітратів — старі фекальні забруднення. Окрім того, з минулого року ми не даємо дозволи на створення компостних ям, адже з них все просочується у підземні ґрунти. Радимо, щоб мешканці будували фільтраційні септики.

Окрім хімічного, в багатьох криницях є бактеріальне забруднення. Воно виникає, коли не дотримуються правил утримання колодязя.

— Криниці загального користування ми позакривали, а індивідуальні — не маємо права. Попереджаємо мешканців, що вміст нітратів перевищує норму. Повний аналіз води коштує приблизно 200–250 гривень. Проба на нітрати близько 60. Дехто вважає, що це дорого і не хоче визначати якість води за власний кошт, — пояснює жінка.

Нітрати небезпечні для людського здоров"я. Коли вони потрапляють в організм людини, він не здатен засвоювати кисень. Особливо небезпечна нітратна вода для немовлят.

— Ми почали працювати з вагітними. Акушер-гінеколог із жіночої консультації дає нам відомості про таких жінок, їхні адреси. Досліджуємо воду, яку вони п"ють. Якщо не відповідає нормам, просимо не вживати її, — каже Лариса Петрівна. — Найкращий вихід — проведення водогону.

В Уманській міськраді кажуть, що проведення водогону для мікрорайону Софіївська Слобідка можуть профінансувати з держбюджету. Потрібно 2 млн 190 тис. грн. Проектно-кошторисну документацію міська влада зробила за власний кошт.

— Просимо виділити з держбюджету окрему субвенцію на будівництво водогону, — каже заступник міського голови 56-річний Володимир Віблий. — Якщо цього року гроші нададуть, почнемо будувати водопровід.

Зараз ви читаєте новину «В уманських колодязях вода з нітратами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути