Ексклюзиви
четвер, 07 квітня 2011 18:06

У квартирі зимували кози

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Черкасець 74-річний Микола Макаренко цілу зиму тримав у своїй квартирі на п'ятому поверсі кількох кіз.

— На дачі в нього живуть зо два десятки кіз. Вони родяться, а холодно. От він їх сюди й забрав, — розповідає пенсіонерка 75-річна Ольга Тараскевич. Сидить біля першого під'їзду будинку №29 на вул. Героїв Дніпра. — Сімох козенят привіз із дачі під Чапаєвкою ще восени. Несе в мішку, а копита й морди виглядають. Двоє біленьких, решта рябенькі.

— Потом ще й козу здорову привіз, жила на балконі. Вона недавно здохла. Викинув на смітник її і вонючі куфайки, на яких лежала. Там біля квартири вонь така стоїть, аж до рвоти. Ми ліфт мили, дезодорантили, а все одно козами чути. У під'їзді два дні двері тримали відчиненими. Думаємо, що чоловік мабуть трохи несповна розуму, — додає 72-річна Галина Педан. — Добре, що під його квартирою на четвертому поверсі ніхто не живе. А сусідам по площадці не позаздриш.

До жінок підходить 53-річна Марія Лінник із шостого поверху. Вона одна з перших зателефонувала до чергового оперативної служби міськвиконкому й розказала про кіз у квартирі.

— Ми й у жек скаржилися. Дзвонили з міськвиконкому, питали, чи вивіз. Син у суботу по кіз машиною під'їхав. А козенята з квартири повибігали на площадку. Ми помагали їх у мішки ловити. Хлопчина сусідський каже: "О, я сестрі в село маленьке взяв би". То Макаренко не дав. У квартирі бачили об'їдені шпалери, погризені плінтуси, — розповідає Марія Петрівна.

— Було у двері подзвониш, а козенята як начнуть бігать, пригать і цокать копитцями. А як виносив їх у машину — вони бекають, мекають, у сєм утра. Тут хлопці повиходили, туди, сюди головами, не поймуть чи дитина де плаче. Акустіка така. Щитайте ж семеро козенят. А сам він не бритий, козами воняє. Казали, як зайшов у жек, то дівчата носи закривали руками. А в ліфт як зайде, то люди вискакують, — згадує пенсіонерка у коричневому пальті.

Піднімаємося ліфтом на п'ятий поверх. Усередині ледь чути неприємний запах. Ліворуч у тамбурі двері квартир №17 і №18. В останній мешкає Микола Макаренко. Двері оббиті вишневим дерматином. На брудній підлозі лежить гумовий килим. Дзвонимо, ніхто не відчиняє. За дверима тихо. Через сморід більше кількох хвилин у тамбурі витримати не можна. Сусідка по поверху пенсіонерка Галина Андріївна каже, що Миколи Івановича дома немає.

— Він, очевидно, на дачі. Коли повернеться, не знаємо. Вже ж потепліло. Кажуть, що там у хаті отакий шар гною, — розводить руки сантиметрів на 15. — Його кози обгризають дерева дачників. Уже в кооперативі пропонували, що на кіз найдуть клієнтів. Ні в яку не хоче. Він і з дружиною так жив. Нерви їй мотав. То він був там, а вона тут. Приїжджав раз у місяць, щоб помитися,— згадує.

Після дзвінків мешканців будинку до Миколи Макаренка виїжджали представники служби утримання будинків "Митниця".

— Макаренко двері нам не відкрив. Але пообіцяв, що кіз вивезе до 10 квітня, а потім згодом погодився до 1 квітня. Ми вийшли на технічний поверх під'їзду, щоб подивитися, в якому стані витяжка. То там такий сморід стояв, що не було чим дихати. Я цього чоловіка знаю давно. Він сам по собі добродушний і порядний. Каже, що пожалів кіз, бо холодно було. От і привіз їх у квартиру, щоб перебули до весни, — розповідає телефоном головний інженер 52-річна Марія Бондаренко. — У нас були випадки з кролями, курми, нутріями у підвалах. Але з козами у квартирі — це вперше.

Курей не можна тримати на балконі

— Переліку тварин, яких заборонено тримати у квартирі, немає. Власникам необхідно їх тільки зареєструвати. Не можна утримувати тварин на горищах, підвалах, сходах і коридорах загального користування, — розповідає 39-річна Ольга Швець із департаменту муніципальної інспекції Черкаського міськвиконкому.

Рішення міськради про правила утримання тварин у місті чинне з 2009 року. Воно також забороняє тримати їх на балконах і лоджіях, у санвузлах, під'їздах, інших непристосованих приміщеннях і спорудах.

— Усього до нас поступили із десяток різних скарг. Пригадую, був випадок із шиншилами, що їх у квартирі тримають із півсотні. Упродовж кількох тижнів ми намагалися зайти туди, але нам не відкрили навіть із міліцією. У тамбурі стояв дуже сильний сморід. Навіть не заходячи зрозуміли, що там живе велика кількість гризунів. Але через кілька днів на нас вийшов власник і повідомив, що виїжджає з шиншилами в село, — каже Ольга Владиславівна.

У місті також були випадки, коли в багатоповерхівках тримали курей, кролів, нутрій та кількадесят котів.

 

Зараз ви читаєте новину «У квартирі зимували кози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути