Ексклюзиви
четвер, 21 травня 2009 19:24

Упало найстаріше дерево Городища

Близько восьмої вечора 14 травня на вул. Індустріальній біля ставу Гарячка в Городищі сильний вітер повалив 133-річного дуба. Дерево стояло зелене, стовбур був міцним, але, як виявилося, коріння  струхлявіло. Через падіння ніхто не постраждав.

На око, дуб був найбільшим деревом у райцентрі. Тому його називали найстарішим у місті. Припускають, він ріс із 1876 року, коли князь Воронцов відкрив у Городищі цукрозавод та залізничну станцію.

— Падіння дуба люди сприйняли так, ніби раптово помер рідний дід, — розповідає депутат міськради 46-річний Андрій Биба. — Раніше біля нього призначали побачення, гуляли з дітьми. Люди приходили попрощатися з дубом, приїхав мер. Брали листя й гілочки на сувеніри.

Свідків падіння немає. Люди, які живуть поряд, переказують, що чули, як задрижала земля. Одні подумали, щось розвантажують на залізничній станції, інші — грім ударив.

Комунальна служба наступного дня обрізала гілки, аби прибрати рештки дерева. 4-метровий шматок стовбура краном поставили вертикально. На ланцюг прикріпили табличку з датами "народження" і "смерті" дуба. Буде своєрідний пам"ятник. Пізніше зроблять клумбу, посадять дерева.

Дуб вважали одним із семи чудес Городища. Рейтинг торік складали за ініціативи громадської організації "ФК "Цукровик". Голосування проводили на місцевих інтернет-ресурсах. Урешті утворився такий список:

1. "Крутилка" — пішохідна вулиця, куди можна потрапити, пройшовши "вертушку".

2. Гребля — улюблене місце купання та риболовлі.

3. Дуб — найстаріше дерево Городища.

4. Монумент полеглим на війні працівникам цукрозаводу.

5. Погруддя Тарасу Шевченку — перший в історії пам"ятник поетові.

6. Єдина в місті мозаїка — на Будинку культури.

7. Кочержина гора — найуподобаніше місце відпочинку.

Зараз ви читаєте новину «Упало найстаріше дерево Городища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути