четвер, 13 березня 2008 18:52

У Петровського лишилося 13 жителів

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  82-річна Настя Бердник та 70-річна Ліда Петренко (з велосипедом) живуть у селищі Петровського Золотоніського району більш як 50 років. Жінки розповідають, що нині в ньому залишилися доживати віку самі пенсіонери
82-річна Настя Бердник та 70-річна Ліда Петренко (з велосипедом) живуть у селищі Петровського Золотоніського району більш як 50 років. Жінки розповідають, що нині в ньому залишилися доживати віку самі пенсіонери

У селищі Петровського Вознесенської сільради Золотоніського району 13 жителів. 10 років тому тут закрили магазин. А понад 20 років тому — школу, клуб, бібліотеку. Місцевий колгосп розформували.

Найближчі магазин, аптека та лікарня — за 5 км у Вознесенському. Дістатися туди більшість хуторян не можуть через похилий вік. Автобус до села не заїжджає, до зупинки — понад кілометр.

— У кого є діти в Золотоноші чи у Вознесенському, ті привозять хліб на цілий тиждень. А в кого немає, той просить сусідів або й так обходиться, — розповідає 82-річна Настя Бердник. Жінка живе одна на вулиці. Решта хат пустують.

Селище має 47 дворів. Та нині лише в 10 обійстях живуть люди. Років 10–15 тому хати тут почали скуповувати дачники із Золотоноші та Черкас. Але й вони через віддаленість села від траси рідко навідуються.

— Уже раді й попродати ділянки, та ніхто не бере, — скаржиться Бердник. — У селі й так повно нічиїх хат, заходь і живи. Та сюди ніхто не їде, бо нема роботи.

У селищі немає водогону й газу. Жителі з літа запасаються дровами. Рубати їх пенсіонери наймають чоловіків із сусідніх сіл. Платять і за обробіток городу. Соціальні працівники та представники влади сюди не навідуються.

— Сільського голову й разу не бачили, — розповідає 70-річна Ліда Петренко. — Не знаємо, який і він.

Восени в жінки помер чоловік, і вона залишилася сама. Двоє дітей живуть у Росії, ще один син — у Золотоноші. Він навідується до матері раз на тиждень, привозить хліб. Пенсію раз у місяць приносить поштарка.

Кількість сільських жителів Черкаської області в 2000 році становила 660 тис. осіб. У 2007 році населення сіл Черкащини зменшилося до 594 тис. людей. У головному управлінні статистики області кажуть, що за минулий рік найбільше зменшилося населення Лисянського району — на 2,8%, Тальнівського — на 2,7%, Жашківського — на 2,5%, Уманського — на 2,3%. Найменший відсоток зменшення людей у селах Черкаського району — 0,3%.

Зараз ви читаєте новину «У Петровського лишилося 13 жителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути