Ексклюзиви
четвер, 07 лютого 2008 17:47

У Черкасах дефіцит невеликих недорогих квартир

Попри щотижневу появу в газетах 2-3 тис. оголошень про продаж квартир, покупцям часто немає з чого вибрати. Одне й те саме помешкання можуть продавати кілька агентств і скільки завгодно часу.

25-річний Олександр Степанченко шукав двокімнатну квартиру в Південно-Західному районі Черкас.

— Позичив гроші у знайомого під проценти. Хотів швидше знайти житло, бо наймав квартиру. Але ніяк не вдавалося відшукати підходящий варіант, — розповідає чоловік. Пропонували або на першому чи останньому поверсі, або в жахливому стані. Там у ремонт треба вкласти ще стільки ж. А ціни такі, наче за палац!

Олександр звертався до кількох агентств. Два з них возили його в одну й ту саму квартиру на вул. 30-річчя Перемоги.

— Одні сказали, що вона 45 тисяч доларів, інші — 46, — веде далі. — А труби там усі гнилі.

За півтора місяця пошуків чоловік купив трикімнатну квартиру на вул. Сумгаїтській за $52 тис.

— Не планував брати трикімнатну. Але побачив, що ціни на двокімнатні не набагато менші. А обрати нема з чого. Позичив ще п"ять тисяч доларів. Тепер віддаватиму.

Директор агентства нерухомості "Славен дім" 26-річна Катерина Артерчук розповідає, що найбільшим попитом користуються одно- та двокімнатні квартири. Як правило, люди шукають житло в новіших будинках. "Хрущовок" намагаються уникати.

— Нині дуже мало нормальних пропозицій. Маю на увазі такі квартири, в яких ціна відповідає якості. Адже більшість продавців намагаються завищити ціну, — пояснює Катерина Володимирівна. — Нормальні квартири розкуповують відразу. А оголошення розміщують тоді, коли помешкання нелегко продати. Бо воно дороге. Люди дивляться на об"яви й підтягують ціну.

Власники в середньому намагаються продати дорожче на 5–10%. Деякі квартири продаються понад рік.

— Люди не хочуть прислухатися до поради ріелторів знизити ціну. Сподіваються, може, хтось купить і за дорого.

Продавець оцінює помешкання на свій розсуд. Тому дві однакові квартири можуть суттєво відрізнятися в ціні, зауважує директор агентства "Ріелті-люкс" 54-річний Петро Копієвський.

— Він почув, що сусід продав за 57 тисяч і собі таку ціну виставив, — розповідає Петро Йосипович. — А то й більшу. І не знає, що в сусіда житло набагато краще.

Копієвський радить не поспішати й уважно аналізувати ціни. Одну й ту саму квартиру різні агентства можуть продавати по-різному.

У вільному продажу одно-, двокімнатні квартири нині знайти практично неможливо, говорить 26-річний Богдан Волощук із агентства "Ваш дім".

— Більшість оголошень — обмінні. Людина перш ніж продати, хоче знайти собі щось. Мало хто погоджується чекати місяцями, доки продавець виїде, — веде далі Волощук.

Більшість продавців намагаються завищити ціну

Трикімнатних квартир у продажу більше. Часто через дорожнечу комунальних послуг самотні люди хочуть переїхати в дешевше житло й отримати доплату. А молоді сім"ї — розміняти батьківські квартири.

Богдан Волощук зазначає, що завищують ціну ті, хто збирається поліпшити свої житлові умови.

— Наприклад, хочуть продати однокімнатну квартиру в центрі й купити більшу в іншому мікрорайоні. При цьому, щоб не треба було доплачувати. Або в Київ виїхати й побільше вторгувати, — розповідає чоловік. — Завжди квартири на першому та останньому поверхах були дешевші. Тепер продавці навіть цього не беруть до уваги.

Охочим купити житло Волощук радить не перебирати доступними пропозиціями.

— Одна молода пара на 32-му варіанті зрозуміла, що третій був кращий. Але ту квартиру давно купили. У них після весілля вистачало на трикімнатну. Та ціни зросли. Хоч би однокімнатну придбали, — каже Волощук.

Цього року ріелтори не прогнозують стрімкого зросту цін. Катерина Артерчук каже, що дорожчатимуть квартири щонайбільше на 1% на місяць.

— Ціни підскочать хіба що коли різко зросте платоспроможність або подешевшають кредити, — наголошує Богдан Волощук, який не вірить у різкі зміни на ринку.

Єдиним виходом із дефіциту квартир ріелтори називають пожвавлення нового будівництва.

— За останні рік-два нового житла в нас дещо побільшало. Його ціна практично така сама, як і на вторинному ринку, — каже Петро Копієвський. — Нині зводиться ще кілька нових будинків. Коли їх здадуть в експлуатацію, ситуація поліпшиться.

Нині можна укладати договори на придбання квартир у будинках, що зводяться. Більшість із них — у мікрорайоні "Митниця". Будують, зокрема, три 16-поверхові та 13-поверховий будинки на вул. Героїв Дніпра, та 16-поверховий на вул. Героїв Сталінграда. Також зводять два будинки на вул. Корольова — на дев"ять та десять поверхів.

Ціни на квартири в Черкасах, тис. доларів

Рік 1-кімнатні 2-кімнатні 3-кімнатні
лютий-2003 2,5–7,5 5–13 5–16
лютий-2008 25–60 40–150 47–175
Зараз ви читаєте новину «У Черкасах дефіцит невеликих недорогих квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути