понеділок, 06 серпня 2012 07:30

Тетяну Чеську виселяють із проданого готелю

Автор: фото: Інна ІЩУК
  Через усю готельну кімнату натягнуті дві шворки для сушіння одягу. Їх Тетяна Чеська використовує і як перегородки, щоб діти могли окремо переодягнутися, помитися
Через усю готельну кімнату натягнуті дві шворки для сушіння одягу. Їх Тетяна Чеська використовує і як перегородки, щоб діти могли окремо переодягнутися, помитися

— Мені вже двоє людей погрожували. Пройшли коридором, сказали: "Виселяйтеся по-харошому". Ну я ж поняла, не дурна: приб'ють — і всьо. Вночі я тут одна на чотири поверхи, — розказує мешканка готелю "Черкаси" 59-річна Тетяна Чеська.

У травні міська влада продала готель компанії "Рейкарц і партнери. Україна". У ньому тимчасово жили дві сім'ї. Одній дали квартиру-малосімейку на правах оренди. Тетяні Чеській із двома онуками пропонують переїхати до гуртожитку або орендовану квартиру і платити за компослуги.

27 липня на другому поверсі готелю працюють робітники. У коридорі купи цегли, старих дерев'яних дощок. Усі кімнати розвалені, окрім однієї. До неї заходять Софія Козловець, 12 років, та Олександр, 13 років. Приносять буханку чорного хліба й півлітрову банку тушонки.

Тетяна Чеська запрошує до кімнати. Минулого року вона поставила нові металеві двері й пластикові вікна. У коридорі невеликий рукомийник.

— Це ми самі поставили, — каже. Нарікає на погане самопочуття. — Втомилася, бо не сплю до четвертої ранку. Страшно. Хочуть викинути мене звідси, зробили потоп. Дві неділі назад прийшла додому, а тут води по коліна. То тепер сушу все. Туалет на коридорі загальний був, розвалили, то тепер діти просяться на четвертий поверх, у піцерію ходять. Свєт мені відключили, продукти в тумбочці держу.

На вході у кімнату замість дверей — штора. На тумбочках складені книжки, журнали, зіпсовані водою. Через всю кімнату натягнуті дві шворки, на яких сохне одяг. У шафі стоять дві пляшки кефіру, молоко, вода, посуд.

— Кажуть, що ми тут номер займаємо, а це ж не номер, це кладовка. Тут ніколи не жили люди. Коли нас заселяли, то матраци звідси виносили. Внизу прачка робила, сутками стірали, то я жила тут як на пороховій бочці, комната ця сутками гриміла, пол трусився. Води гарячої за всю жизнь ніколи не було. Діти миються в тазіку, з кружки поливаю. Зимою тут не отоплюється, спимо у валянках.

Праворуч дверей — журнальний столик, на ньому посуд, стоси паперів, поверх журналів лежить планшет.

— Тут діти і їдять, і уроки роблять. Побачили ж у них планшет і зробили з нас багачів. Та хіба це дитині мати не може купити? Треба, щоб діти були дікарями, не розвивалися? У них і скейти є, і велосипеди, — каже жінка.

Під стіною стоять диван і два розкладні крісла, на яких сплять онуки. Під вікном тумбочка з електричною плиткою на дві конфорки.

— Воду грію, щоб постірати, покупатися, бо в душ сходити — треба 12 гривень заплатити, — розказує господиня. Показує квитанції. На чеках напис: за комунальні послуги — 1000 грн, 600 грн. — Ми за компослуги справно платимо. І без квитанцій давали. Іра присилала просто дірєктору переводи.

Міська рада пропонує сім'ї переїхати до гуртожитку по вул. Ярославській або в квартиру по вул. Кавказькій. Але Тетяна Степанівна відмовляється.

— Дають таку трущобу, що взагалі. Там через шприци не переступити. Це дітей хочуть кинути у логвище циган і наркоманів? Туди ж виселяють алкоголіків, тих, хто не розплатився за квартиру. Колись то був роторський гуртожиток (заводу "Ротор". — "ГПУ"), який не стоїть ні на якому балансі. Друге місце — біля Холма Слави — похилений двохетажний домік. З такими віконечками, як до войни строїли. Люди там живуть, бо ждуть, доки цей дом знесуть і їм щось краще дадуть. Я не прошу, щоб мені давали хороми: нехай хоч і таку ж маленьку кімнатку, але в пристойному гуртожитку.

Діти ніде не приписані

До Черкас Тетяна Чеська переселилася з донькою Іриною із села Білокоровичі Житомирської області 1995-го. Як переселенців із Чорнобильської зони їм надали кімнату в гуртожитку по вул. Вернигори. 1998 року його закрили на реконструкцію, а сім'ї тимчасово переселили до готелю. Гуртожиток перепланували під квартири й продали. Зі 100 сімей туди повернулися п'ять. Тетяна залишилася жити в готельній кімнаті в очікуванні помешкання від міської ради. Донька після народження сина виїхала на заробітки до Росії.

— З року в рік мені обіцяють житло. Цієї зими казали, дадуть щось на Юго-Западному районі. Діти — бомжі, бо ніде ж не приписані. Скільки Іра ходила, просила, щоб нас поставили на чергу. Але постійно відмовляли, говорили: "Ви не маєте права бути в черзі, бо можете повернутися в гуртожиток на Вернигори". А тепер нам кажуть ставати на чергу. Біля нас тут жив чоловік Михайло, так йому дали квартиру на вулиці 700-річчя. Він тут жив три роки, на якому основанії йому виділили квартиру?

Тетяна Чеська отримує 900 грн пенсії. Допомога на дітей — 1000 грн на двох. Донька Ірина працює в Росії менеджером.

— Присилає гроші нам на карточку, коли в мене вже геть немає. По 100, 300 гривень. Знімати квартиру для нас непосильно.

У міській раді пояснюють, що помешкання родині не придбають.

— Квартиру місто купує лише тим, хто стоїть на черзі, — розповідає 52-річна Олена Мельнишина, начальник житлового відділу. — Тетяна Чеська не стоїть, а це значить, що місто ніяких зобов'язань перед нею не має. Михайлові Овсієнку ми дали квартиру в оренду. Він на черзі з 1988-го, має статус інваліда. Поза чергою ми надаємо людям житло, коли є якісь дуже важкі випадки — наприклад, мама жила в гуртожитській кімнаті на 12 "квадратів" із двома близнюками, хворими на ДЦП.

 

10 257

осіб на квартирній черзі у Черкасах. Із них 107 дітей-сиріт, багатодітні родини, малозабезпечені, які по 20-25 років чекають на житло.

 

Зараз ви читаєте новину «Тетяну Чеську виселяють із проданого готелю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути