понеділок, 23 травня 2011 02:15

"Скоро шукатимемо фахівців по всій Україні"

Автор: фото:Ірина ПАТЛАТЮК
  Агроном агрофірми ”Базис”, що у селі Кочубіївка Уманського району, Михайло Долгов оглядає стебла озимої пшениці сорту Куяльник. Перевіряє чи не ушкоджені хворобами та шкідниками
Агроном агрофірми ”Базис”, що у селі Кочубіївка Уманського району, Михайло Долгов оглядає стебла озимої пшениці сорту Куяльник. Перевіряє чи не ушкоджені хворобами та шкідниками

На Черкащині не вистачає спеціалістів сільськогосподарських спеціальностей. Потрібні зоотехніки, ветеринари та агрономи.

— Скоро шукатимемо фахівців цих спеціальностей по всій Україні. З кожним роком сільськогосподарська галузь потребуватиме все більше й більше таких фахівців, — каже Володимир Вовченко, керівник обласного центру зайнятості.

Із 47-річним Михайлом Долговим, агрономом агрофірми "Базис", із села Кочубіївка Уманського району зустрічаємося у понеділок зранку. Він перевіряє, як обробляють соняшник засобами захисту від хвороб.

— Агрономом працюю 21 рік, — розповідає. — Ти постійно в полі, щойно починається посівна. Їду з дому рано, а повертаюся вночі. Вихідних майже немає, бо сіяти треба вчасно і погода не чекатиме. Після посівної робота не закінчується — обробляємо посіви засобами захисту від шкідників та хвороб. А потім — жнива. Збираємо урожай і знову постійно в полі.

Вирушаємо на поле пшениці. Михайло Васильович вириває з корінням кілька стебел та оглядає. Дивиться, чи не пошкодили хвороби посіви.

— Як для агронома, для мене найкраща пора, коли збираємо урожай і можна побачити свою працю. Вся відповідальність за урожай на агрономові. Але не все залежить від нас — найголовніший фактор успіху у роботі — погода. У минулі роки урожаї були менші через спеку. Як буде цього року, спрогнозувати складно, — говорить.

На Черкащині багато підприємств, де можуть працювати агрономи. Заробітна плата — від 1,2 до 5 тис. грн.

Уманський тепличний комбінат постійно шукає агрономів для роботи у закритому ґрунті. Таких фахівців бракує найбільше.

— До нас приходять молоді спеціалісти, які готові вчитися і можуть працювати. Вони кілька місяців проходять стажування. Були випадки, коли за два місяці стажери ставали агрономами. Іноді буває так, що і за півроку людина самостійно працювати не може, немає організаторських здібностей. Після стажування залишаються працювати кращі, — каже 47-річний Ярослав Середа, заступник директора з управління персоналом Уманського тепличного комбінату.

В області на агронома вчать в Уманському національному університеті садівництва. Там готують агрономів із 1869-го. Щороку випускниками університету є близько 150 спеціалістів.

— Готуємо фахівців за двома спеціальностями — "агрономія" і "селекція та генетика сільськогосподарських культур", — розповідає 56-річний Андрій Мартинюк, декан факультету агрономії університету садівництва. — Наші випускники працюють не лише агрономами у господарствах, а й керівниками господарств. А за відсутності інженерних кадрів — інженерами на сільськогосподарських підприємствах. Із 2004 року ввели додаткову спеціалізацію — "агроінженерія". Зараз на факультеті навчаються близько тисячі студентів.

Планують відкрити ще одну спеціальність на факультеті плодоовочівництва і лісівництва, деканом якого є Іван Мостов'як, — "технології закритого ґрунту".

— До нас навчатися приїздять не лише із Черкаської області, а й сусідніх. Багато хто йде на роботу під час навчання. Представники господарств приїздять і запрошують випускників до себе на роботу. Спочатку у студентів є можливість пройти практику, а потім залишитися на роботі. Також наші студенти мають можливість пройти практику у Великій Британії та Данії, дехто залишається на роботу і там, — розповідає Андрій Мартинюк.

Кількість студентів щороку стабільна. Привабливим для вступників є високий відсоток державних місць від ліцензійного обсягу.

— Робота агронома складна і відповідальна. Крім того, що маєш контролювати всі процеси в полі, ще є робота з документами, звітність. Це велика відповідальність. Не завжди можеш достатньо часу приділити сім'ї чи щось зробити вдома. Тому цю роботу треба любити, — каже Михайло Долгов.

Адреса Уманського національного університету садівництва: 20305, Черкаська обл., м. Умань, вул. Інститутська, 1.

Тел. 0(4744) 3 07 32.

www.udau.edu.ua, e-mail: [email protected]

Зараз ви читаєте новину «"Скоро шукатимемо фахівців по всій Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути