четвер, 17 грудня 2009 18:29

Олексій Пасєка обміняє церкву на млин

Жителі Кобринового Тальнівського району хочуть відреставрувати старовинну церкву Олександра Невського. Її збудували наприкінці XVIII ст. як греко-католицьку. Після Коліївщини церква стала православною. 1859-го храм перебудували з дерев"яного на кам"яний.

— Церкву кілька разів дивився єпископ Черкаський і Чигиринський Іван із Київського патріархату, — каже сільський голова 47-річний Юрій Книш. — Там ще підлога жива й цвяхи, як новенькі. Але одна біда: церква розпайована.

До 1930-х у селі діяв храм. Потім його переобладнали під колгоспний склад. 1971 року в церкві запустили млин. Із кінця 1990-х він не працює.

— У лютому 2001 року колгоспні збори розпаювали млин, — згадує Книш. — Тоді ніхто не думав про храм. Усі майнові паї оцінили в 3 мільйони гривень. За 35 відсотків вартості їх скупив місцевий підприємець Олексій Пасєка. Тепер церква з млином належать йому.

— Ми запросили подивитися церкву мецената Володимира Мовчана з Кривих Колін. Він уже збудував у Тальнівському районі три церкви, — каже 71-річна Марія Марченко. — Хочемо, щоб і нашу реставрував. Володимир Петрович казав, що такої церкви як у нас ніде в районі нема.

2001-го приміщення храму оцінили в 17 тис. грн, а обладнання млина в 43 тис. Люди просять Олексія Пасєку відмовитися від приміщення.

— Млин давно не використовується, там ґанок завалився, — бідкається Книш. — За 10 років і вся церква завалиться.

— Я віддам людям приміщення церкви, якщо мені куплять нове обладнання для млина, — каже 48-річний Олексій Пасєка. — Тоді знайду собі нову будівлю.

Єпископ Іван знає про вимоги власника церкви.

— Нехай цей чоловік подумає, чи його вимога угодна Богові. Він же православний, — каже владика.

Зараз ви читаєте новину «Олексій Пасєка обміняє церкву на млин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути