![](https://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/472/472454_1_w_300.jpg?v=0)
— Продукти скуплюю лише на базарі. В мене немає графіку. Як бачу, що закінчуються, йду знову купляти. Пишу список, що треба на тиждень. Ніколи не торгуюся, бо все одно не уступають. Це раніше таке було можливо, — черкащанка 62-річна Валентина Козлюк у вівторок зранку скуповується на базарі. Одягнена в сіру куртку, оздоблену хутром.
Заходить до невеликого м'ясного павільйону. Там п'ятеро продавців. На прилавках розкладена свинина й курятина.
— По скільки? — Валентина Петрівна показує на м'яcо на столі біля повнуватої продавщиці, років за 55.
— Із лопаток м'ясо по 56 гривень, биточок по 60. Так само і найкраще сало, а найдешевше на 20 гривень менше, — відповідає та не встаючи зі стільця.
Валентина Петрівна купляє 1,5 кг м'якишу, дивиться, щоб було не обвітрене. На холодець бере ногу за 25 грн.
Виходить з павільйону і прямує до рядів з овочами. Зупиняється біля прилавка з картоплею, морквою і капустою.
— Беріть, у мене все домашнє, із Золотоніського району, — припрошує чоловік у чорній плетеній шапці, років за 50. Городину продає по 1,5-2 грн.
Жінка стає в чергу. Купує кілька столових буряків і морквин, платить 5 грн.
— Молочні продукти на базарі не беру, купляємо щотижня у Хвилівці Золотоніського району. Там у нас дача. Молоко, сир і сметану постійно беру в однієї жінки, яку знаю. Продає на кілька гривень дешевше. У неї всігда все свіженьке. Знає, коли я приїжджаю.
На харчі Валентина Козлюк на місяць витрачає близько 2 тис. грн. Живе разом із чоловіком. Обоє пенсіонери. Мають щомісяця 5 тис. грн.
— Рибні продукти купляю на "Екваторі", вони там кращі. Крупи постійно беру в ларьку неподалік м'ясного павільйону. Завжди свіже і не обважують. Найчастіше купляю гречку і пшоно, десь по 2 кіло на місяць. Ковбасу тепер не купуємо, вона поганої якості. Краще з'їсти шматок м'яса. За літо на дачі консервую вирощені помідори й огірки, роблю кетчуп, аджику, соус, варення. На цьому зекономлюємо.
На свято Валентина Петрівна готова витратити 1,5 тис. грн.
— На Новий рік м'ясного не готуватиму, бо я трохи постю. На Різдво зазвичай варю холодець, запікаю ковбаску домашню, бутерброди з червоною рибою, різні салатики. Алкоголю не купляємо. Ми не любителі. А якщо й захочеться, то є домашнє виноградне вино. Лише на Новий рік беремо пляшку шампанського. Щодня купляю по кілька фруктів.
Коментарі