понеділок, 05 вересня 2011 05:15

На Черкащині знайшли 11 снарядів часів Другої світової війни

19 серпня на подвір'ї Віталія Куниці із села Лебедин Шполянського району піротехніки знайшли 11 снарядів часів Другої світової війни. Господар натрапив на них, коли копав яму для огорожі.

— Напередодні я бетонував стовпчики. Вирішив закінчити на другий день, бо вже стемніло. Зранку давай знову копати, коли десь на метровій глибині цокнув об шось лопатою. Спочатку зрадів, думав, може, якийсь горщик із грішми, — усміхається Віталій Куниця, 30 років. — Почав розгортати землю руками. Коли побачив, що предмет має циліндричну форму й мідне кільце, зрозумів, що це не жарти, й подзвонив на "101".

Із Черкас приїхали піротехніки. За кілька годин обстежили весь двір. Знайдені снаряди вивезли й ліквідували на полігоні.

— Радше снаряди заховали, бо вони лежали один на одному, були складені, як дрова. Сусід прийшов, каже: "Тут же півсела треба виселяти. Баба казала, тут таке-е закопане". А ми йому: "Тіпун тобі на язик, іди собі додому". Але, слава Богу, нічого більше не знайшли, — розказує чоловік.

Віталій Куниця із дружиною і 10-місячною донькою живуть на вул. Лип'янській, 19. Будинок купили два роки тому. Він збудований ще до війни.

— За розповідями старожилів, тут проводилися бойові дії. З боку Миргорода Кіровоградської області вибивали німців. Саме на нашій вулиці і в городах стояв цілий ряд артилерійських пушок. Солдати відстрілювалися з окопів, — каже Віталій. — Років зо п'ять чи шість у нашому селі знайшли 500 кілограмів снарядів.

Найбільший арсенал в області виявили торік у селі Паланка Уманського району 314 снарядів, 14 мін, чотири гранати і 65 підривників. Саперам довелося працювати 17 днів. У селі Геронимівка Черкаського району знешкодили 269 снарядів, у селі Івахни Монастирищенського району 44 снаряди і гранату. Цього року в Григорівці Канівського району 106 снарядів. Найбільшою була авіабомба на 250 кг, яку знайшли у Смілі 2009 року.

У роки Другої світової війни, кажуть історики, боями була охоплена вся Черкащина. Лівобережну її частину звільнили 1943-го, з початком наступного року визволяли Правобережну.

— Кругом йшли запеклі бої. Під час Корсунь-Шевченківської битви було охоплено, зокрема і Смілу, Звенигородку, Лисянку. Для німецьких окупантів це був "другий Сталінград", розповідає 52-річна Алла Кушнір, директор Черкаського обласного краєзнавчого музею. — Згодом наші війська провели Умансько-Ботишанську операцію. Що стосується самого Лебедина Шполянського району, то у навколишніх лісах перебували партизани.

Снаряди не можна брати в руки

Якщо хтось знайшов вибухонебезпечний або невідомий предмет, потрібно позначити місце, обгородити й почепити "прапорці" червоного кольору, радить заступник начальника обласного МНС Костянтин Проценко, 44 роки. Якщо є можливість, слід виставити охорону й повідомити військкомат, міліцію й нашу службу. Виявлений предмет не можна брати в руки, переносити чи кидати.

Випадків, коли снаряди вибухали, в області останніми роками не траплялося.

 

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині знайшли 11 снарядів часів Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути