понеділок, 08 жовтня 2012 05:45

"Лівопопулістська політика вичерпала себе"

Автор: фото: Юрій Стригун
  Лідер Української народної партії Юрій Костенко після прес-конференції у Черкасах
Лідер Української народної партії Юрій Костенко після прес-конференції у Черкасах

— За всю історію лише одного разу був період, коли Верховна Рада приймала закони, необхідні для держави Україна. Це був початок Незалежності, коли комуністи розгубилися після розпаду Союзу. Потім вони оговталися і створили групу 239 під керівництвом Мороза. Відтоді законів, необхідних для розвитку української держави, парламент не ухвалював, — каже 61-річний Юрій Костенко, лідер Української народної партії. Проводить прес-конференцію у Черкасах. Одягнений у світлу сорочку, темний піджак і джинси.

Називає свою політсилу найбільш українською і відданою державній справі.

— Для правої політичної партії, учасники якої стояли біля витоків державності, найвищою цінністю є Україна, її суверенітет, мова та національні інтереси. На відміну від Об'єднаної опозиції з БЮТом у складі, ми не пропонуємо лівих ідей, на відміну від Королевської, в нас немає ліберальної ідеології. І на відміну від УДАРу, в нас не знайдете суміші цих політичних течій. Ми є правою силою за своєю суттю й політикою.

Політсила входить до об'єднання "Наша Україна". Лідером "нашоукраїнців" є Віктор Ющенко.

— До появи Віктора Андрійовича Україну сприймали крізь призму Росії. За словами Путіна, ми були історичним "нєдоразумєнієм". Тепер усе змінилося. Ющенко щирою розмовою повертає собі довіру патріотичних сил. У Дрогобичі його слова про те, що найбільшою помилкою президентства була Юлія Тимошенко, зала зустріла овацією. Не треба забувати, що тоді в Україні змінилися чотири уряди, два з яких очолювала Тимошенко. 2007 року демократична більшість у парламенті не прийняла жодного закону, спрямованого на розбудову української держави. До президентства Віктора Андрійовича ми мали в законодавстві 268 заборон для малого бізнесу. Тепер їх значно менше. Однак ми хочемо, щоб їх узагалі не було. Дозвільна система має бути такою, як у Європі — підприємець має реєструватися через інтернет і сумлінно сплачувати податки. Держава не повинна обмежувати його в цьому. Суть нашої політики — економічна свобода.

Костенко переконаний, що Україна не має потреби купувати дорогі російські газ та нафту.

— 1994-го ми розробили стратегію переходу наших ТЕЦ із дорогого російського газу на українське вугілля. Робили акцент на відновлювальній енергетиці, використанні потенціалу сільського господарства — маю на увазі паливо із соломи, кукурудзи та соняшнику. Програма схвалена, але в умовах теперішньої антиукраїнської влади вона не працює.

"Наша Україна" пропонує справжню, а не декларативну, підтримку сільгоспвиробника в Україні.

— Ненормальною є ситуація, коли дві третини українських земель належать всіляким агрохолдингам, а лише третина — дрібним фермерам. Ми дожилися до того, що в селах продають турецькі помідори. Хіба за таких обставин оживе українське село? Дрібним одноосібникам треба давати дотації від уряду, кредити, пропонувати високі закупівельні ціни. У державі має бути 80 відсотків власної продукції. Зараз усе навпаки — 80 відсотків становить імпорт.

Костенка засмучує дешевий лівий популізм українських політиків.

— Коли я бачу зафарбовані червоною фарбою українські міста з комуністичними гаслами, мене охоплює сум. Невже 70 років торжества навіжених комуністичних ідей із розстрілами, катівнями і Голодомором не було досить, щоб назавжди розчаруватися в комунізмі? Ліво-популістська політика вичерпала себе, призвела до консервації пострадянської структури економіки та зубожіння населення, — переконаний лідер УНП. — Лише завдяки правим можна вийти зі стану національного приниження.

Безпеку України здатне гарантувати лише НАТО.

— Коли ми не хочемо повторення Тузли, відокремлення Криму і взагалі половини України, то мусимо усвідомити — наше місце в європейській системі колективної безпеки. Ми ставимо собі за мету повернення нашої держави в європейський дім шляхом набуття членства в ЄС та НАТО, — підсумовує керівник Української народної партії.

Зараз ви читаєте новину «"Лівопопулістська політика вичерпала себе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути