четвер, 29 липня 2010 17:17

Ливарник за день випиває відро води

Cпекотна погода утримуватиметься на Черкащині кілька днів, за прогнозами синоптиків. "ГПУ" визначила п"ятірку "найспекотніших" в області професій.


Кіоскери

У тіні термометр показує +36°С. У металевому кіоску "Тютюн" у центрі Тального на 10°С більше. Вентилятор працює на повну потужність.

— Пропєлєр не спасає, — нарікає продавщиця Вікторія Басок, 52 роки, змахуючи піт. — Спасаюся водою. За півчаса випила 2 літри мінералки.

Заходить 25-річний Сергій Серветник передає пачку карток мобільного поповнення рахунку.

— Капєц, жаріще! — вигукує. — Аж мозг плавиться.

— Ого, плівка на них наче розплавилася, — відповідає Вікторія, обмацуючи картки.

Вікторія Басюк працює щодня з 8.00 до 21.00. Обідає всередині.

Скиртувальники

Селяни, які скиртують солому, працюють без вихідних. Якщо в недокладену скирту потрапить дощова вода, солома пропаде.

— У цей час дорога кожна година, — каже Віталій Березенко, 38 років, із Кам"янки.

Він скиртував у 1990-х у місцевому господарстві "Жовтень"".

— Тільки роса зійде, починається скиртування. Працювали у спортивних штанах, ті заправляли в кеди, щоб менше попадало остюків. За кілька хвилин дихаєш ротом, як риба. Потім до спеки звикаєш. Найстрашніше — скиртування ячної соломи. В ній найбільше остюків, вони найгостріші. В перший день носки просочуються кров"ю від поколів. Болю додає солоний піт, котрий ллється річкою.

Найстрашніше — скиртування ячної соломи

Пил від горохової соломи накопичується в легенях. За кілька днів уночі з"являється невпинний кашель.


Асфальтники

— Раніше працював комбайнером. Майже не відрізняється. Хіба там пилюка екологічно чиста, а тут ядучий асфальт, — говорить уманець 46-річний Сергій Пустомитенко.

10 років працює машиністом-асфальтоукладальником. Пустомитенко трудиться на трасі Стрий–Тернопіль–Кіровоград–Знам"янка. Робота починається о п"ятій або шостій ранку, триває до 15.00.

— Зараз температура від асфальту знизу 90 градусів, — продовжує. — А як кладу його, піднімається до 130–140. А ще зверху пече.

Трасу ремонтують із травня. Сергій каже, отримає за роботу близько 3 тис. грн.


Ливарники

57-річний Петро Мартенцов 20 років працює майстром у ливарному цеху Кам"янського машинобудівного заводу. За 7-годинну зміну випиває відро води.

— Треба постійно пить, бо дуже потієш, — пояснює. — Як починав працювати, солоний піт очі роз"їдав. Тече обличчям, за годину одяг весь мокрий. З роками звикаєш. Випив чашку води, за 20 хвилин вона витекла. Знову п"єш.

В електропечі, де плавлять чавун, температура +1300°С. Щоб від іскор не зайнялася одежа, надягають щось суконне.

— У неділю був на рибалці. Надворі під 40 жари. Хлопці поховалися в холодок. А я в картузі і футболці сиджу, сміюся з них. Кажу, вас до печі на деньок-другий. То ви після того на сонці мерзли б.


Цегельники

Температура біля печі, де випікають цеглу +65°С.

— Хлопці ставлять вентилятора і працюють, — каже Анатолій Кавун, 73 роки, директор Кобринівського цегельного заводу. — Днями прийшов новий інвестор, підвищив оплату праці — до 4 гривень 50 копійок за тисячу. Випечуть 20 тисяч, зароблять 90 гривень. Тому на спеку не нарікають. Працюють у спецодязі — кирзових чоботах, бавовняних робах і штанях.

Біля транспортера, що вивантажує цеглу з печі, черкащанин 27-річний Сергій Поліщук у респіраторі і захисних окулярах:

— З печі цегла їде транспортером на кузов автівки. Поряд із гарячими цеглинами їде й червоний пил. Вітром його здуває в мокре від поту обличчя. Ним залипають очі, вуха, ніздрі. Надягаєш окуляри — потіють, нічого не видно. Кожні 5 хвилин протираєш скло. Від того напарник може не встигати приймати цеглу. Трапляється, падає на ноги.

Зараз ви читаєте новину «Ливарник за день випиває відро води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути