четвер, 30 липня 2009 18:18

Леонід Фомінський отримував за винаходи 120 рублів премії

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Леонід Фомінський: ”Толкових інженерів сьогодні запрошують на заводи до промислових центрів України, Росії, країн Європи”
Леонід Фомінський: ”Толкових інженерів сьогодні запрошують на заводи до промислових центрів України, Росії, країн Європи”

Винахідник із Черкас, академік російської академії природничих наук 67-річний Леонід Фомінський є автором понад 100 винаходів у галузі систем опалення, очищення води. У 1990-х системи очищення води за технологією Фомінського встановлювали на заводах України й Росії. Його розробками цікавилися в Кореї, Польщі, Великій Британії.

— У мене понад 100 запатентованих винаходів, — каже Леонід Фомінський. У 1980 — 1990-х  він працював у науково-виробничому об"єднанні "Ротор" в обласному центрі. — П"ять із них використали у виробництві. При Союзі за винаходи давали премію в розмірі окладу, десь 120 рублів. Запатентувати щось було дуже складно. Почесті за винаходи для виробництва брало на себе начальство. Про зиск для економіки ніхто не дбав.

Чому перспективні винаходи мало використовують на підприємствах?

— З реалізацією ідей була завжди проблема. Ідеї створюють конкуренцію, вимагають  вкладати гроші у виробництво. Чому олігархи не застосовували нові енергозберігаючі технології на виробництві? Думаєте, не було ідей, винаходів? Ніхто не хоче думати про завтра. Головне завдання: заробити максимум сьогодні, бо завтра може бути переділ майна. Багато винаходів інженери застосовують на виробництві, не отримавши патенту. Їм нормально платять і все.

Чи необхідна винахідникам державна підтримка?

— Якщо винахід перспективний і принесе гроші, то й так знайдуться бізнесмени, які вкладуть гроші. Біл Ґейтс придумав "Майкрософт", реалізував, заробив мільярди. Яка тут потрібна підтримка держави? А от щодо розвитку природоохоронних технологій, в охороні здоров"я — інша справа. Але ми ще до цього не дійшли. Тут винахідник нічого не заробить. За Союзу держава трохи про це дбала. Та мою пропозицію про очищення від радіації води в Прип"яті комісія при Раді Міністрів України відхилила. Мотивували тим, що наявні засоби щодо боротьби з радіацією ефективні і не потребують додаткових розробок. Про їх ефективність ми згодом дізналися.

Як діяти, щоб заробити на своїх розробках?

— Отримати патент на винахід. Для цього слід звернутися до департаменту інтелектуальної власності. Представники є в кожному обласному центрі. Потім подати винахід на біржу, запропонувати на заводі, який може реалізувати ваші ідеї. Можна розмістити інформацію в Інтернеті на відповідних сайтах, зв"язатися з виробниками за кордоном. Толкових інженерів сьогодні запрошують на заводи до промислових центрів України, Росії, країн Європи.

Вам пропонували працювати за кордоном?

— Теплогенератори, які ми створили з Юрієм Потаповим, мали намір серійно випускати у Кореї. Мені запропонували виїхати працювати за кордон. Обіцяли забезпечити всім. Розмір зарплати мав сам вписати до контракту. Але я не захотів їхати, і мій співавтор відмовився продавати патент. Півроку працював в Австрії. Фірма, що взялася випускати теплогенератори, контракт не виконала. Жуліки й там є.

А українські виробники цікавляться вашими розробками?

— Розробив технологію напайки плугів до культиватора надміцним сплавом. Вони служитимуть у кілька разів довше. Виходить, що після втілення цієї технології в життя, реалізація плугів впаде в рази. Кому це вигідно?

 Україні потрібні чіткі, чесні правила гри, здорова конкуренція. Щоб виробник мав реальну перспективу на завтра. Знав, що завод робитиме, вкладав гроші в модернізацію, думав про нові технології.

Зараз ви читаєте новину «Леонід Фомінський отримував за винаходи 120 рублів премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути