понеділок, 06 серпня 2012 00:00

Колодязь має бути за 20 метрів від туалету

Від початку року санепідемстанція перевірила в області 2700 криниць. Виявилося, з них 37% забруднені нітратами. Воду заборонили вживати. 18% мають перевищений рівень бактерій, що зумовляють сальмонельоз, дизентерію, гастроентероколіт. Кілька зіпсовані нафтопродуктами. В яких районах криниці найбрудніші та як можна очистити воду вдома, розповідає лікар токсикологічної лабораторії Черкаської обласної санепідемстанції 64-річний Віталій Самотуга:

— Найвищий рівень забруднення нітратами у Городищенському, Золотоніському й Звенигородському районах — понад 70 відсотків криниць. Є села, де забруднені понад 80 відсотків. У таких випадках наші спеціалісти визначають придатні до використання, паспортизують і роблять припис сільській раді. Сільські голови мають організувати перевірку на нітрати води в таких криницях кожні півроку й повідомляти громадам про це. Люди мають знати, де можна брати воду. І таких колодязів має бути мінімум два на село.

Як нітрати та бактерії потрапляють у воду?

— Є дві причини, — мінеральні добрива, що їх використовує сільгоспвиробництво, й відходи тваринництва, людські. З вигрібних ям у господарствах чи приватному секторі продукти перегнивання проникають у ґрунтові води. Часто в селян гноярка чи туалет стоять за кілька метрів від криниці. Й десятки років сечовина потрапляє туди. За нормами, криниця має бути мінімум за 20 метрів від вигрібної ями чи гноярки. А якщо це громадська криниця, тобто нею користуються  всі селяни, — то мінімум 50 метрів.

Можна очистити воду в домашніх умовах?

— Через кип'ятіння загинуть бактерії. Фільтр звільнить фактично від бруду — і все. Від нітратів воду очистити не можна. Виходом у цій ситуації може стати свердловина. Криниці, як правило, мають глибину 10-15 метрів, тобто там найперший шар води, який ґрунт ще не очистив. А от свердловини бувають до 200 метрів. Але їх треба бити після попереднього висновку спеціалістів — геологів, комунальників.

Чи перевірятимете всі колодязі області?

— Ми перевіряємо криниці тільки в тих оселях, де є діти до 3 років. Для цього нам на цей рік треба 234 тисячі гривень. Звернулися до місцевих райдержадміністрацій за коштами. На жаль, до сьогодні поклопоталися про це лише сім, але грошей маємо на це мізерну частку. В решті криниць люди мають перевіряти якість води самі. Аналіз коштує 21 гривню.

Зараз ви читаєте новину «Колодязь має бути за 20 метрів від туалету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути