четвер, 13 листопада 2008 16:35

Іван Гарбінський збудував будинок зі скляних пляшок

Іван Гарбінський збудував будинок зі скляних пляшок

69-річний Іван Гарбінський з Умані рік тому почав зводити заміський будинок. Викопав котлован, залив фундамент. Стіни будинку зробив зі скляних пляшок. Усього пішло майже 20 тис. різних за кольором та формою посудин.

— Чотири роки тому купив дачний участок у районі кооперативу машинобудівельників, — розповідає Іван Гарбінський. Чоловік саме закінчує робити фронтон. — Тут були зарослі й камінь. Я облагородив усе. Посадив фруктові дерева та малину.

Будинок почав зводити в червні 2007 року.

— Як вийшов на пенсію, не міг довго сидіти без діла. Бо люблю трудотерапію, — усміхається Гарбінський. До пенсії він працював водієм. — Усе життя прожив у квартирі. У місті шумно. Тому мріяв про заміський будинок. Придумав зробити його із пляшок. Щоб зекономити на будматеріалах.

Для зведення стін використовував пляшки білого, коричневого та зеленого кольорів.

— Багато пляшок із-під горілки, є з шампанського та вина. Окрім того використовував пляшки з-під лікерів, коньяку, пива та слабоалкоголки. Зараз їх приймають дешево. Я в  кафе та барах, де продаються спиртні, безплатно забирав тару. Вони ж її все одно на смітник викинули б. Цілу зиму збирав. Потім посортував за формою та кольором, відібрав пошкоджені. Як тільки починав будувати, то тут пляшки купами стояли. Перехожі працювати не давали, все розпитували, куди їх діватиму.

Пластикові непрактичні

Етикеток із пляшок Гарбінський не здирав.

— Стіни робив так. На цементний розчин кладу посудину, потім змащую цементом. Чекаю, доки підсохне й трохи підрівнюю. Окремо викладав геометричні малюнки з квадратних та округлих пляшок.

У майбутньому будинку буде кімната, кухня, ванна та гараж.

— Перестінки зроблю із розбитих пляшок. Вийде безвідходне виробництво. Як оформлятиму всередині ще не знаю. Зараз закінчую викладати другий фронтон. Лише на перший пішло чотири тисячі пляшок. Робив його десь два-три тижня. Люблю світло, тому вікна роблю великі. Буде вихід на горище, там планую обладнати ще кімнату. Пізніше поряд із будинком хочу зробити із пляшок баню.

Іван Гарбінський каже, що пляшки це економічний і екологічно чистий матеріал. Також добра теплоізоляція.

— Тут же воздушна прослойка. Щось у вигляді термоса виходить: влітку в кімнатах прохолодно, а взимку тепло.

Майстер використовував лише скляні пляшки. Пластикові непрактичні. Планує із них робити дощові стоки. Газу в дачному районі немає. Воду подають лише влітку.

— Вона для пиття непригодна. Лише для поливу. Багато хто викопав криниці.

Іван Гарбінський не знає, від кого йому передався будівельний талант. Чоловік народився у Вікторівці Маньківського району Черкащини. Його батько загинув під час форсування Дніпра 1943 року. Гарбінський закінчив фабрично-заводське училище в Білій Церкві. Служив три роки й два місяці в радіотехнічних військах. В Умані живе з 1975-го. Ідею чоловіка зводити будинок із пляшок підтримує вся сім"я.

— Донька ще й матеріально допомагає. На одну пенсію я не зміг би будувати.

Зараз ви читаєте новину «Іван Гарбінський збудував будинок зі скляних пляшок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути