Ексклюзиви
четвер, 03 березня 2011 17:41

Гідроелектростанція може забезпечити райцентр

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Працівники корпорації ”Гідроресурс-К” відновлюють заставки на греблі Кривоколінської ГЕС. Роблять це взимку, бо по воді до них не дістатися
Працівники корпорації ”Гідроресурс-К” відновлюють заставки на греблі Кривоколінської ГЕС. Роблять це взимку, бо по воді до них не дістатися

Кривоколінську гідроелектростанцію у Тальнівському районі на річці Гірський Тікич відновлює корпорація "Гідроресурс-К". У березні  мають зробити застави на греблі. Їх монтують із дерев'яного бруса.

Робітники Володимир Шарій, 37 років, та 41-річний Віктор Колос прив'язують мотузкою брус завдовжки 5,5 м і завширшки 20–25 см. Тягнуть його містком. За кілька хвилин спускають у спеціально заготовлений паз.

— Сьогодні сонечко й тепло, а раніше мороз був, то дуже руки мерзли, — каже Володимир. — Але треба поспішати, щоби по льоду поставити. Бо проектувальники не передбачали, що греблю доведеться відновлювати. По воді до неї ніяк підійти.

Заступник директора корпорації 56-річний Михайло Атаманюк говорить про складність робіт:

— Як ГЕС будували, то воду пускали у нове русло, роботи велися по сухому. Зараз це зробити неможливо. У 1950-х ніхто не передбачав, що станції покинуть, їх розтрощать і вони стоятимуть пусткою.

Із настанням тепла робітники хочуть почати ремонт гідромеханічної частини.

— Запросимо спеціалістів із Кам'янця-Подільського, які складуть дві турбіни, встановлять редуктори та генератори, — продовжує Атаманюк. — Роботи плануємо закінчити на початку літа. Дві турбіни вироблятимуть 300 кіловатів електроенергії на годину.

Кривоколінська ГЕС буде третьою відбудованою у Тальнівському районі. Кілька років тому поновили роботу Гордашівська й Лоташівська. У грудні минулого року запрацювала Кам'янобрідська станція у Лисянському районі. Також діють Стеблівська, Корсунська і Звенигородська ГЕС. Стеблівська і Корсунська забезпечують електроенергією весь Корсунь-Шевченківський район. При відключенні централізованого енергозабезпечення малі станції здатні постачати електрику до райцентрів, поблизу яких розташовані.

Зараз ви читаєте новину «Гідроелектростанція може забезпечити райцентр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути