Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 20:08

Для шахрая головне зайти в хату

  Заступник начальника обласної міліції Юрій Землянков: ”Шахраї вираховують квартири літніх людей по немитих вікнах, старих занавєсках”
Заступник начальника обласної міліції Юрій Землянков: ”Шахраї вираховують квартири літніх людей по немитих вікнах, старих занавєсках”

Зловмисники представляються працівниками соціальних служб, Червоного Хреста, ради ветеранів і видурюють в людей гроші. Таких шахрайств цієї весни на Черкащині  найбільше, каже заступник начальника обласної міліції 39-річний Юрій Землянков. На його робочому столі лежить кілька картотек про "роботу" злочинців. Поруч — блокнот із записами про тих, хто наживається за чужий рахунок.

Юрію Олексійовичу, як діють шахраї?

— Для них головне втертися в довіру і зайти в хату. Ветеранові війни пропонують грошову винагороду або харчі за низькими цінами. Записують паспортні дані господарів. Кажуть: вам положено 50 гривень. Витягують купюру в 200 гривень. Люди виходять в іншу кімнату розміняти. Шахраї орієнтуються по звуках. Якщо не побачать схованку, то почують, де рипнули двері. Хтось один проситься в туалет і шарить по квартирі. Інший у цей час розпитує і старанно записує все в "анкету". Зловмисники можуть за хвилину знайти місце, де гроші лежать. Люди не зразу й розуміють, що їх обдурили. Із початку року в області зафіксовано 102 випадки шахрайства, половину з них розкрили.

Який епізод вам запам"ятався найбільше?

— Давно нічому не дивуюся. Але обурює, коли виманюють гроші у людей, які не можуть себе захистити. Міліція затримала групу циган, що оббирали немічних 80–90-річних старих. У Смілі в діда забрали 4200 гривень, ордени Великої Вітчизняної війни.  2001 року шахраї видурили у 8-річної дівчинки в Черкасах 15 тисяч доларів. Дві циганки зустріли дитину на вулиці. Сказали, що її батьки смертельно хворі. Пообіцяли зняти порчу. Дівчинка принесла гроші фірми, в якій працював батько. Їх дав директор для закупки товару.

Ромів серед шахраїв багато?

— 70 відсотків — представники цієї національності. Міліції закидають: не називайте, що це цигани. А що, казати, що це слов"яни? Я одного чесного цигана зустрічав — у фільмі про Будулая. Ми ловимо не циган, а злочинців. У них немає національності.

Чи є різниця між шахрайствами в селі та місті?

— У містах голови задурюють соцдопомогою, пайками, обміном грошей, а в селах — "купляємо горіхи, насіння, квасолю". Найбільше страждають старі та діти. Шахраї "вираховують" квартири літніх людей по немитих вікнах, старих занавєсках. Як на дзвінок виходять молоді, вибачаються, наче помилилися. А як на порозі старенька — заводять бесіду. Представляються соціальними працівниками або земляками. Шахраям головне потрапити в квартиру. В однієї баби в Черкасах такі "односельці" виманили 500 гривень. Сказали: ми торгуємо на ринку Сєдова, треба заплатити взятку налоговій. У залог жінці  залишили дешевий годинник. Клялися, що 15 тисяч гривень коштує.

Як не потрапити на гачок до шахраїв?

— Не впускати до квартир. Навіть якщо просять подзвонити, дитину перепеленати, води випити. Запитувати документи. Дзвонити в міліцію. Не зупинятися біля циган на вулиці. Не давати, щоб вас брали за руки і обіцяли поворожити або зняти порчу. Дасте втягнути себе в розмову — ваш гаманець у їхній кишені.

Зараз ви читаєте новину «Для шахрая головне зайти в хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути