Ексклюзиви
понеділок, 15 липня 2013 07:30

"Дай лікарю 10 тисяч зарплати — він краще працювати не буде"

Автор: Фото: Інна ІЩУК
  Юрій Пономаренко: ”Починати реформу треба з фінансування, що відповідає мінімальним нормам. За нормами ВООЗ, п’ять-сім відсотків ВВП має виділятися на медицину. Зараз це три відсотки. Якщо менше п’яти — це значить, що медицини не існує”
Юрій Пономаренко: ”Починати реформу треба з фінансування, що відповідає мінімальним нормам. За нормами ВООЗ, п’ять-сім відсотків ВВП має виділятися на медицину. Зараз це три відсотки. Якщо менше п’яти — це значить, що медицини не існує”

У Черкасах 8 липня відбулися громадські слухання на тему медичного реформування області. Обговорювали реорганізації лікарень міста Черкаси, Золотоніського, Шполянського, Лисянського, Смілянського та Кам'янського районів. За підсумками дискусії ухвалили резолюцію: вимагати накласти мораторій на закриття і скорочення в медзакладах.

— На останній сесії районної ради стояло питання про виділення 100 тисяч гривень на ремонт даху райради. Коли не закривають захищені статті — медицина, школи, це порушення бюджетного кодексу. Кажу: давайте віддамо ці гроші на лікування онкохворих. Ніхто не проголосував, жоден опозиціонер. То про які реформи можемо говорити? — розповідає 70-річний Юрій Пономаренко, лікар-стоматолог Піщанської амбулаторії Золотоніського району. Виступав на слуханнях проти закриття дільничних лікарень у селищі Пальміра та селі Домантове Золотоніського району.

Більшість медиків не говорили відверто про проблеми. Чому?

— Відвертими були ті, хто адміністративно не пов'язаний із медициною. Головні лікарі, заступники — це залежні люди. Хоча згодні, що умовах безгрошів'я знайти внутрішні резерви для реформи неможливо. Ідеологи цього реформування — не медики, вони не розуміють, що внутрішні резерви давно вичерпані. Володимир Брожик (начальник Головного управління охорони здоров'я та медицини катастроф Черкаської облдержадміністрації. — "ГПУ") звітував, які гарні показники в нашої області. Але це кількісні дані. Об'єктивно стан охорони здоров'я можна побачити за рівнем смертності у працездатному віці, дитячої смертності, захворюваності на туберкульоз, онкохвороб.

Що дали слухання?

— Порушили питання, що не все добре у реформах. Мені хотілося б, щоб ми не спішили поперед батька в пекло. Спочатку подивіться, що робиться у Вінницькій, Донецькій, Дніпропетровській областях — де тривають зміни у медичній галузі. А потім упроваджуйте у Черкаській. Будуть же помилки — їх треба обговорити, зробити висновки.

Це так, як за Чехова: визначали цукор в крові за вкусом мочі

Чиновники стверджують, що медична реформа — це тотальне покращення. Що маємо насправді?

— Для лікарів — то лише зміна вивіски. Тепер будуть центри первинної медичної допомоги, а в тому центрі нічого нема. Ідеологи ж вирішили, що там стоятиме діагностична апаратура, яка коштує по 80-90 тисяч гривень. А її ж немає. Це так, як за Чехова: визначали цукор у крові за вкусом мочі. Тому спершу потрібне фінансування. Для пацієнтів реформа — зайва морока. Кількість вузьких спеціалістів скоротять.

Яких змін потребує медична галузь?

— Сільські заклади охорони здоров'я треба повернути на баланс сільських рад. Усі гроші концентруються там, а не в районі. Зарплату лікар має отримувати залежно від інтенсивності та показників. Зараз дай лікарю 10 тисяч зарплатні — він краще працювати не буде. На лікування однієї людини виділяють 610 гривень. Треба, щоб половина йшла на первинну медичну допомогу. Тоді лікарі, які працюють у цій ланці, будуть зацікавлені у профілактиці. Старатимуться робити так,  щоб до стаціонару не доводити.

З чого починати?

— Із фінансування, яке відповідає мінімальним нормам. ВООЗ постановила, що 5-7 відсотків ВВП мають виділяти на медицину. Зараз у нас це 3 відсотки. Якщо менше 5 — отже, медицини не існує. Щоб розпочати реформи, треба бюджет району як мінімум подвоїти.

Яка ситуація із сільськими амбулаторіями?

— Якісне обслуговування тримається на старих кадрах. У Золотоноші лікують не гірше, ніж в області. Ставлять і штучні суглоби більше 10 років, їдуть спортсмени з усієї України. Пластика і видалення менісків — більше трьох тисяч операцій зроблено. Використовують передові технології. І замість того, щоб це розвивати, область перетягує все на себе: зводять монстрів. Діагностичні центри треба побудувати на Лівобережжі, Уманщині, а потім у Черкасах. Людина із Жашкова не приїде туди на обстеження.

Сімейні лікарі покращать становище?

— Сімейні лікарі — це ті, що були раніше. А зараз таких не готують. За сімейним лікарем закріплюють певну територію, з сім'єю укладають договір. Має бути повний контроль сім'ї, незалежно від кількості членів та віку. В селі мають знати сімейного лікаря. А в нас працюють 13-14 осіб, люди їх не знають. Після таких змін будуть менше звертатися. А це призведе до ранньої смертності.

Нещодавно реформували швидку медичну допомогу. Які результати?

— Я зайшов на "швидку" в Піщаній. Раніше там був підпункт, який працював із шостої вечора і до ранку. Мали машину. Після реформи авто невідкладної допомоги віддали в Черкаси.  Амбулаторія осталася без машини, домашні стаціонари відпали. А село велике — медсестра і лікар не доберуться. Сидить диспетчер і говорить: "До вас не приїде швидка допомога, тому що ви онкохворий. Завтра викликайте лікаря". Або: "У мене болить серце", а вона каже: "То корвалол прийміть". Ну як можна визначити за 20 кілометрів, потрібний лікар чи ні? Люди почнуть помирати від інфарктів.

Зараз ви читаєте новину «"Дай лікарю 10 тисяч зарплати — він краще працювати не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути