Ексклюзиви
четвер, 04 лютого 2010 18:21

Цукрозавод можуть порізати на брухт

Автор: фото: Сергій РАДЧЕНКО
  Колишній головний інженер Тальнівського цукрозаводу Леонід Заболотний (другий праворуч) розмовляє з охоронцями біля прохідної підприємства. Працівники скаржаться, що не отримують зарплати вже четвертий місяць
Колишній головний інженер Тальнівського цукрозаводу Леонід Заболотний (другий праворуч) розмовляє з охоронцями біля прохідної підприємства. Працівники скаржаться, що не отримують зарплати вже четвертий місяць

25 січня мав відбутися аукціон із продажу Тальнівського цукрового заводу. Перед початком біля прохідної зібралися працівники підприємства. Мітингували проти його проведення. Аукціону так і не було. Представник фінустанови "Форум" — кредитора підприємства — заявив про порушення при підготовці до торгів.

— Нам надійшов лист від банку "Форум" де повідомили, що ті торги ліквідатор оголосив, не погодивши з комітетом кредиторів, — розповідає Тетяна Карачун, 42 роки, начальник Державної податкової інспекції в Тальнівському районі. — Виходить, зі слів банку, що ліквідатор сам назначив торги.

2005 року цукрозавод викупило товариство "СЕВ АГРО". Підприємство взяло у "Форуму" кредит майже 18 млн грн. Позику повернути не змогли. Через це кредитор взяв усе майно заводу в заставу. Окрім цього, "СЕВ АГРО" заборгувало 1 млн 622 тис. грн державі.

— Як податкова служба, ми переслідуємо один інтерес — повернення боргу, — каже Тетяна В"ячеславівна. — Але, разом з тим, ми зацікавлені, щоб завод працював, як і раніше.

Минулого четверга в Києві відбулося засідання ради кредиторів. На ньому прозвучала пропозиція продати завод без проведення аукціону. Потенційним покупцем зараз є "Торгово-промислове підприємство "Укруніверсалсервіс". За проведеною експертною оцінкою цукрозавод коштує близько 12 млн грн.

Підприємство взяло  кредит майже 18 мільйонів гривень

— Ця ціна могла би бути стартовою на торгах, — пояснює Карачун. — Але я бачу, що банк хоче продати завод саме цьому підприємству. Не маю нічого проти цього покупця, але давайте чесно вийдемо на торги.

Нинішній керівник "СЕВ АГРО" Анатолій Бондаренко, 48 років, запевняє, що у збереженні цукрозаводу ніхто не зацікавлений.

— Я не можу щось коментувати, я не член ради кредиторів, але скажу одне: завод хочуть вирізати.

Начальник податкової інспекції переконує у протилежному.

— Ніхто цього не заявляє прямо. Вони тільки кажуть, що будуть перепрофільовувати завод на інший вид діяльності.

У "Форумі" коментувати ситуацію відмовляються.

— За так ми завод не віддамо, — говорить колишній голова Тальнівської райдержадміністрації Олег Харченко, 59 років. — Я перший полізу на барикади. Ніхто не вірить в ці розмови про перепрофілювання. Зараз уже цукор коштує 10 гривень, а завтра буде 12. Для чого завод перепрофільовувати? Його елементарно хочуть вирізати. Але ми вже створили страйком. Люди настроєні рішуче.

У цех із переробки тростини вклали п"ять мільйонів

— Точну суму, яку можна заробити, вирізавши завод на метал, вам ніхто не скаже, — говорить 55-річний Леонід Заболотний, колишній головний інженер Тальнівського цукрозаводу. — Але це точно буде більше ніж 12 мільйонів гривень.

Заболотний стверджує, що таких заводів, як у Тальному, в області більше немає:

— Завод технічно переоснащений на 80–90 відсотків. Усе обладнання — нове. 2003 року відкрили цех із переробки цукрової тростини. Лише в нього вклали 5 мільйонів гривень. Немало потягнуть і німецькі центрифуги, мийний комплекс. Нове обладнання стоїть у лабораторії, де визначають цукристість буряків. А двигунів і насосів на підприємстві взагалі нємєряно.

20 років тому Черкаська область засівала цукровими буряками 140 тис. га. 24 заводи виробили 450 тис. т цукру. 2009-го працювали чотири цукроварні. Буряками засіяли 17 тис. га. Із них виробили близько 50 тис. т цукру.

Від 1990 року порізали на брухт або зруйнували 11 заводів — Вільховецький (Звенигородський район), Майданецький (Тальнівський район), Мартинівський (Канівський район), Городищенський і Вільшанський (Городищенський район), Почапинський (Лисянський район), Ярошівський (Катеринопільський район), Верхняцький (Христинівський район), Шполянський і Матусівський (Шполянський район), Колодистенський (Уманський район).

Зараз ви читаєте новину «Цукрозавод можуть порізати на брухт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути