Ексклюзиви
четвер, 26 червня 2008 20:51

Через базарників відключили газ 12 селам

20 червня перекрили газ на шести вулицях Жашкова та у 12 селах району — Безпечна, Бузівка, Конельські Хутори, Конельська Попівка, Конела, Лемешівка, Соколівка, Скибин, Сорокотяга, Тетерівка, Острожани.

У Скибинській сільраді кажуть, газу в селі не було три дні. Про відключення попередили за тиждень. Повісили оголошення. Люди запасалися дровами, аби можна було готувати їжу. Користувалися електроплитами.

Газ відключали з двох причин. По-перше, через профілактичні роботи на газопроводах розподільних станцій "Жашків" та "Острожани". По друге — через те, що в Жашкові над газопроводом стоїть базар. Рішення про відключення ухвалювало територіальне управління Держгірпромнагляду в Черкаській області.

— Розміщення базару на 146-му кілометрі траси Київ–Одеса є грубим порушенням охоронної зони магістральних газопроводів, а отже становить загрозу населенню. Не дай Бог станеться виток... — пояснює 38-річний Іван Кошелюк, головний газотехнічний інспектор територіального управління Держгірпромнагляду.

Торік базаром займалася обласна прокуратура.

— Але його так і не вдалося перенести в інше місце, — додає Кошелюк. — Торговці не хочуть іти з траси, погрожували перекрити рух.

Базар на трасі працює п"ять років. Там торгують 200 людей. Влада міста пропонувала підприємцям перебратися в інше місце, каже перший заступник міського голови Жашкова Валерія Рейдало, 59 років. Торговці не погодилися. Служба зайнятості пропонувала базарникам роботу за 300 вакансіями з зарплатнею 600–700 грн на місяць. Та на базарі вони за день мають 300 грн.

Подачу газу Жашкову та селам відновили. Районна влада обіцяє надіслати гарантійний лист, що базар перенесуть, кажуть у Держгірпромнагляді.

— Відключення газу тут не допоможе, — зауважує голова Жашківської райдержадміністрації Микола Чередник. — Треба діяти злагоджено місцевій владі і власникові автобану, на якому "прописався" базар — Службі автомобільних доріг України. Вона повинна навести порядок на трасі. Втрутитися мають і правоохоронці.

Торговці вважають наведені аргументи нелогічними. На їхню думку, базар не може загрожувати роботі газопроводу.

Зараз ви читаєте новину «Через базарників відключили газ 12 селам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути