Ексклюзиви
четвер, 24 лютого 2011 18:33

Байбузівська ікона зцілює від безпліддя

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Виконувач обов’язків директора Уманського краєзнавчого музею Юрій Торгало показує образ Ісуса Христа. Ікона стоїть за склом в одному з залів, де працює виставка ”Таємничий світ православної ікони”
Виконувач обов’язків директора Уманського краєзнавчого музею Юрій Торгало показує образ Ісуса Христа. Ікона стоїть за склом в одному з залів, де працює виставка ”Таємничий світ православної ікони”

"Щоб змогла завагітніти, знайомі порадили поїхати до чудотворної ікони Божої Матері в Байбузах", — розповідає 23-річна Аліна Якова із села Яснозір'я Черкаського району. Лікарі сказали їй, що ніколи не матиме дітей.

— Були там із чоловіком двічі на службі. Опісля підходили до чудотворної ікони й повторювали молитву, яку промовляв священик. А через півроку я завагітніла. Нашому Артемчику вже 2 роки.

За переказами, образ знайшли 1832 року на цямрині одного з колодязів. Люди віднесли ікону до церкви.

— Розповідають, що якось до храму привезли 5-річну дівчинку, яка не могла ходити. Її посадили біля образу. Через 2 години дитина встала і побігла до матері. Відтоді ікону стали називати чудотворною, — каже протоієрей 43-річний Юрій.

У Сухокалигірському храмі Івана Богослова на Катеринопільщині є дві копії ікони Божої Матері Милуючої. Її вважають чудотворною зі XVII ст. Копії зробили на замовлення Юрія Кармазіна 15 років тому. Кажуть, за роботу заплатив $20 тис. Образ допомагає при багатьох хворобах.

— Уже лежав у реанімації, відчував, що вмираю, — розповідає катеринополець Борис Качуровський, 70 років. Він ліквідатор аварії на ЧАЕС. — Дружині сказав, де що приготовив до похорону. І тут мені чи в бреду, чи в дрімоті явився образ у білому вбранні. Я ж тої ікони ніколи не бачив. Зразу не придав цьому значення, бо виховувався атеїстом. Але мене весь час ніби хтось зачіпав, просив, тягнув піти до тої ікони. Коли перший раз батюшка Роман вичитував, то мене і ламало, і трощило, як наркомана. Крутився, не міг вистояти. Другий раз уже легше було, тільки весь мокрий робився. А вже за третім разом, то тільки злегка по тілу "мурашки" йшли. Після того їздив у Суху Калигірку на богослужіння через кожні два тижні. Стою біля ікони, ставлю свічечку за здравіє, цілую образ, перехрестюся. Хоч молитися не вмію. Із тих пір у лікарні не лежав.

В Умані в Миколаївському соборі є дві ікони, які місцеві вважають чудотворними — Любецької Божої Матері та "Скоропослушниця".

— Бачили, коли одна жінка перед тим, як їхати в лікарню з пошкодженою ногою, приїхала в собор до образу "Скоропослушниці". Доки вона дійшла до автомобіля, нога, яка до того була сильно опухша, стухла, — розповідає секретар Уманської єпархії Вадим Паєвський, 37 років.

У Черкаській єпархії Української православної церкви Московського патріархату відмовилися назвати, які ікони в області вважаються чудотворними офіційно. Мовляв, після цього їх можуть украсти.

Зараз ви читаєте новину «Байбузівська ікона зцілює від безпліддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути