пʼятниця, 02 листопада 2007 07:05

Американці подарували селянам 15 тільних корів

Автор: фото: Леся ЩЕРБЕНКО
  Оксана Заболотна з села Худяки Черкаського району біля  корови Горошини, яку з чоловіком отримали у травні. Поруч із жінкою 2-річний син Ілля
Оксана Заболотна з села Худяки Черкаського району біля корови Горошини, яку з чоловіком отримали у травні. Поруч із жінкою 2-річний син Ілля

Минулого тижня жителі сіл Худяки, Думанці, Чорнявка, Леськи та Сагунівка Черкаського району отримали 15 тільних корів породи українська чорно-ряба. Подарунок зробили в рамках проекту Американської міжнародної фундації "Хайфер прожект інтернешнл". Умови такі, що першу теличку від подарованої корови господар теж має комусь подарувати. Та перед цим її треба догодувати до року.

У травні 15 жителів сіл Черкаського району отримали нетелів. Уже мають приплід. Сім"я Заболотних із Худяків також взяла участь у проекті.

Заходимо на подвір"я 37-річних Оксани та Анатолія. Неподалік сараю прив"язаний чорний дворовий собака.

— Проходьте. Я постою, щоб собака не кинулася, — жінка тримає ланцюг. Біля неї бігає 2-річний син Ілля.

У хліві за огорожею дві чорно-рябі корови. З протилежного боку двоє телят. Окремо відгороджені троє свиней. Оксана Іванівна каже, що корову Горошину вони з чоловіком отримали в травні. А Майю дали Оксаниним батькам.

— Мати прихворіла. Віддала нам Майю. Погодуємо та й повернемо, — пояснює жінка. Тягне корову за ошийник, щоб не пхала голову між дошки в перегородці. — Колись у нас була корова. Потім заслабла, ми її здали на бійню. А як почули від нашої колишньої сільської голови Марії Євтушенко про проект, то порадилися з чоловіком і вирішили узяти — щоб була годувальниця. Бо маємо трьох дітей.

Кандидатів на отримання корів відбирали серед бідних, багатодітних

Оксана у декретній відпустці. До неї працювала швачкою в сільському ательє. Крім Іллі, має 19-річну доньку Юлію (вона інвалід ІІ групи) та 16-річного сина Валентина. Хлопець навчається в 11 класі. Чоловік Анатолій теж не працює. Колись був водієм у Черкасах. Нині мають півгектара поля неподалік села. Вирощують помідори на продаж. З того й живуть. Коли "ГПУ" завітала до Заболотних, Анатолія вдома не було. Він поїхав по жом до села Пальмира Золотоніського району.

— Теличку, яка народилася в Майї, ми подаруємо свекрам. Хай-но спочатку виглядимо, — гладить по шиї корову. — Ми вже молока напилися. Продаємо потроху. Бо раніше не мали в кого молока купить. Весною в Худяках було лише п"ять корів.

Оксана Іванівна розповідає, що корови дають по 15 л молока на день. У селі трилітрова банка коштує 8 грн.

У Худяках проектом "Хайфер прожект інтернешнл" займається колишня сільський голова Марія Євтушенко, 59 років. Вона виконавчий директор громадської організації "Агенція сільського розвитку". Жінка каже, що людям із села подарували шість тільних корів. Нині в Худяках відкривають пункт штучного запліднення.

— У київській фірмі "Сімекс" закупили 80 доз сімені. Віддали три тисячі доларів. Завдяки цій програмі наш район поповнився на 30 корів. Коли люди подарують нетелів, їх буде вдвічі більше.

Коли повідомили про виділення коштів на закупівлю корів, селяни не відразу погоджувалися брати тварин.

— У селі балакали, що за ці корови хати позабирають, — сміється Марія Євтушенко. — А на другий раз уже черга була.

Кандидатів на отримання корів відбирали серед бідних, багатодітних. Сім"я повинна бути порядною, непитущою, мати умови для утримання худоби. До Марії Євтушенко приходили люди, розпитували про програму. Через знайомих дізнавалася про незаможні сім"ї в інших селах.

— Заяву на отримання корови повинні писати чоловік із дружиною, щоб потім не відмовлялися її доглядати, — наголошує Євтушенко.

У сільській школі для людей, які взяли корів, спеціалісти з тваринництва провели два тренінги. На першому ознайомили селян із проектом, на другому розповіли про годівлю та утримання племінної худоби. Пояснювали, як напувати корів, які корми для них купувати, скільки та як їх давати. Говорили також про облаштування місця для них, освітлення в сараї тощо.

Першу партію корів замовляли у приватному сільськогосподарському підприємстві "Веселий Хутір" Чорнобаївського району. Другу — у Христинівці. Вартість однієї корови української чорно-рябої молочної породи майже 10 тис. грн. Загалом на проект виділено 590 тис.

Для корів селянам безкоштовно дали по 90 кг харчових добавок із вітамінами, по 118 кг добрив для городу та насіння люцерни.

Проект дарування худоби американці започаткували 1946 року. Спрямований він на допомогу селянам бідних країн. Нині програми діють у 154 країнах світу, зокрема в Росії, Грузії, Польщі.

В Україні "Хайфер прожект інтернешнл" активно працює в Західному регіоні та на Київщині. У Черкаській області корів також отримали жителі села Халаїдове Монастирищенського району. За словами Марії Євтушенко, ініціатором участі в проекті мають бути громади сіл.

Зараз ви читаєте новину «Американці подарували селянам 15 тільних корів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути