понеділок, 29 серпня 2011 05:45

10 тонн риби вивезли на смітник

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Орендар ставка в Тальнівському районі Микола Вовк тримає кілограмового коропа. Таких здає у супермаркети Києва та Черкас
Орендар ставка в Тальнівському районі Микола Вовк тримає кілограмового коропа. Таких здає у супермаркети Києва та Черкас

38-річний Микола Вовк із села Павлівка Перша Тальнівського району понад 20 років орендує ставок площею 4 га. Вирощує коропа, товстолоба й білого амура.

— Усе моє дитинство минуло на березі Гірського Тікича в Тальному. Ловив на що міг: вудки, закидушки, спінінги. Навіть на автомобільні скати умудрявся ловити. Орендувати ставки почав одразу після закінчення школи.

Найважчим у своїй роботі називає спротив посадовців.

— Адміністрації мінялися, а чиновники — ні. Упродовж усього процесу, від зарибнення до спуску ставка, вставляють нам палиці в колеса. У моїй практиці був випадок: я змагався з місцевим орендарем паїв Сергієм Тульчинським. Конкурс проводила Тальнівська райдержадміністрація. Змагання дійшли до 3 тисяч гривень за гектар плеса. Таких грошей я не міг платити. Переможцем оголосили Тульчинського. Згодом у суді з'ясувалося, що замість обіцяних 3 тисяч він платив державі 500 гривень.

Ловити рибу Микола не дозволяє нікому.

— Це позиція принципова. Ні за гроші, ні без грошей. Якщо одному дозволиш, то завтра ще п'ятеро прибіжать. Скажуть: "Чому йому можна ловити, а нам ні?". Сторожа теж краще не тримати. Із практики знаю, що сторож — перший злодій. На ставку треба днювати й ночувати. Якщо скошену люцерну на полі чи вкрадену свиню на фермі побачиш відразу, то вкрадену рибу ніяк не помітиш. Проґавиш — восени жаб виловиш.

Найбільших прикрощів орендареві завдає погода.

— Минулого літа у мене спливла тонна риби. Занурив градусник у воду — 42 градуси тепла. Узимку 1996-го я орендував ставок у Поташі. У кінці зими почалася відлига. Потім ударили морози. Риба задихнулася. Весною вивіз 10 тонн на смітник. Потім знову пускав зарибок.

Рибу ніхто не хоче страхувати.

— Наприклад, я кажу, що в мене у ставку риби на 200 тисяч гривень. Плачу 8 тисяч гривень страховки. Риба загинула. Але збитки встановити важко, бо частина спливла, частина лежить на дні. Добитися відшкодування  майже не можливо.

Микола Вовк спускає ставок раз на два роки.

— Треба, щоб короп доріс до товарного вигляду. Тобто був більший за кілограм. Таку рибу продаю в супермаркети Києва та Черкас. Приїздять машини і купують усе на місці. Останні п'ять років цей процес налагодився. У себе на базарі не продаю: тут ціна нестабільна та й люди мізерні гроші отримують.

Гуртові покупці купують рибу по 20 грн/кг.

— Це дуже вигідна ціна, — запевняє орендар. — Якщо за живу вагу свині дають по 12 гривень, то за рибу — майже вдвічі більше. Якщо все буде добре, то за два роки можна мати 5–6 тонн риби. Тобто 100–120 тисяч гривень.

За цей час Микола згодовує рибі до 20 т зерна. Тонну пшениці продають по 1600–1700 грн. Ставок чистить власними силами.

 

Коптять карася, коропа й товстолоба

На підприємстві "Боровицьке" в Чигиринському районі чотири роки коптять коропа, карася і товстолоба.

— Колись так трапилося, що зі своїх ставків ми не збули всю рибу, зрозуміли, що треба її переробляти самим. На початку цілі партії викидали, — говорить директор Сергій Ганенко, 35 років. — Інші підприємства просто не хочуть цим займатися. Спеціального обладнання не треба, просто певна технологія, і все.

 

Зараз ви читаєте новину «10 тонн риби вивезли на смітник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути