четвер, 29 квітня 2010 01:07

"Лексус" провезли через кордон як металобрухт

Уживані легковики 35-річний Олександр Соколов продає через Інтернет. Приганяє їх із Литви. Живе в райцентрі на півдні України. Просить не називати місто, бо автівки ввозить без розмитнення.

— Оформляти машину за всіма законами невигідно, — чоловік розповідає телефоном. — Бо на мито, ПДВ і різні збори йде 35 процентів вартості машини. Ввозиш її за три штуки баксів, а на платежі треба тисяча-дві. Часом виходить дорожче, ніж продають на наших базарах.

У Литві Олександр має родичів. Вони шукають легковики за оголошеннями.

— Зараз готую до продажу десятирічну "Тойоту Селіку". У Литві за неї віддав 5 тисяч доларів. У Києві її заберуть за 13.

Родичі наймають у Литві водіїв, які переганяють легковики в Україну. На бензин і платню водієві з дорогою додому йде $300—500. Литовський водій реєструється на митниці як іноземець. Там зазначає, що їде в Україну в гості. Тому машини не розмитнює.

— Далі я знаходжу в Інтернеті таку саму "тойоту" після ДТП. Таку продають десь за 800 доларів. Мені головне отримати документи на неї, — продовжує Олександр.

В ДАІ Олександр бере довідку, буцім технічно переобладнав розбиту "тойоту" — установив новий кузов. У заяві ж зазначає номери кузова від автівки, пригнаної з Литви. Далі пригнана з-за кордону машина існуватиме з паперами розбитої машини.

На одній машині заробляю до шести тисяч доларів

Розбиту машину спалює. У пожежників за $500 бере довідку, що іноземна автівка потрапила в аварію і згоріла. У сумі Соколов витрачає на оформлення $1,8 тис. Має $2,5–6 тис. заробітку.

— Якби оформляти по всіх правилах, треба було б віддати три штуки як мито.

Найлегше вести бізнес у малих містах. Там простіше домовитися з даїшниками та пожежниками, пояснює Олександр.

— Із митниками теж можна домовитися, щоб поставили в базі даних відмітку, що автівка покинула територію України. Вартість відмітки — половина легального розмитнення. Головне — швидко знайти покупця або замовника.

Недавно чоловік переганяв уживаний "лексус". Розмитнити його легальним шляхом коштувало б $20 тис. Щоб не платити, кувалдою побив задні двері.

— На митниці за 3 тисячі баксів домовився про довідку, що машина має значні ушкодження, її везуть на металобрухт, — каже чоловік. — Двері я відновив за пару сотень доларів.

— Багато народу роблять ще інакше. Не треба ні зв"язків, ні хабарів. За кордоном купляєте кілька побитих машин. Мито сплачуєте мінімальне як за розбиті. В Україні з кількох побитих складаєте один легковик. Його потім продаєте — і ви в наварі.

Як ввезти машину без сплати мита

Для зменшення витрат на розмитнення застосовують кілька схем.
Статутний капітал
В Україні реєструють підприємство, в його статутний капітал співзасновник-іноземець робить внесок — автомобіль. Митниця пропускає його на підставі векселя. Таке авто не можна продавати чи дарувати три роки.
Спадщина
Авто від іноземного родича українець отримує за заповітом без сплати мита.
Інвалід
В Україні знаходять інваліда, який стоїть у черзі на авто. Іноземний продавець оформляє автівку як гуманітарну допомогу саме для нього. Передає її відділенню соцзахисту населення  міста, де живе інвалід. Там авто розмитнюють і передають інваліду.
Іноземець на постійному проживанні
Громадянин іншої країни, який переїжджає до України на постійне проживання, може безмитно ввезти одне авто. Після року володіння машиною в Україні він може її продати. Найчастіше цю схему застосовують молдавани чи росіяни.
Іноземець із боргами
Українець нібито позичає кошти іноземцеві, який постійно живе в Україні. Договір засвідчують у нотаріуса. Українець подає до суду. Іноземець розраховується автівкою за борг.
Розібрана автівка
В Україну окремо ввозять кузов і двигун. На митниці реєструють як комплектуючі. Мито за запчастини менше, ніж за готове авто.

Зараз ви читаєте новину «"Лексус" провезли через кордон як металобрухт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути