Ексклюзиви
пʼятниця, 03 лютого 2012 14:07

"Ми – влада, а не всякі бандити" - У Києві протестували ошукані вкладники

"Ми – влада, а не всякі бандити" - У Києві протестували ошукані вкладники

У Києві на вулиці Інститутській, біля Національного банку України (НБУ), 2 лютого зібралися близько 30 ошуканих вкладників різних кредитних спілок.

"Я втратив 250 тисяч гривень. Поклав гроші після продажу квартири матері у сім кредитних спілок і всі вони розвалилися. Думав, покладу й гроші збережуться. Під подушкою ж їх тримати не будеш", - розповів пенсіонер Микола Бєляєв.

Він вкладав кошти в кредитні спілки "Українська фінансова спілка", "Український кредитний альянс", "Українська кредитно-фінансова група", "13 зарплата", "Кінгз кепітал".

Перед входом до НБУ працював жовтий автокран. Ним збивали бурульки. Поруч стояли двоє охоронців у довгих кожухах і валянках, через дорогу патрулювала міліція.

"Все, як треба – і мороз тримається, і кран банкіри поставили, щоб ми не підійшли", - зауважив чоловік у чорній куртці.

Через кілька хвилин підійшов чоловік у чорному напівпальто. До нього збіглися всі пенсіонери.

"Увага! Сьогодні ми тут зібралися, щоб показати, що ми реальна влада народу, що з нами треба рахуватися й віддати нам ті кошти, які у нас забрали. Зараз ми підемо на перемовини з Нацбанком з приводу нашої проблеми. Якщо сильно хтось замерзне, зустрінемося на метро Арсенальна", - гучно закликав організатор мітингу Богдан Цімеко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НБУ кажуть, що збитки банків зменшилися ледь не на половину

"Так, ми – влада, а не всякі бандити", - вигукнув чоловік років 70 із натовпу.

"У мене вони 150 тисяч вкрали. Ми з дружиною хотіли придбати двокімнатну квартиру. Бо в однокімнатці нам із дітьми тісно. Я продав гараж на дві машини, свою "шістку", дружина продала будинок у Київській області й поклали 2001 року гроші в банк "Аваль". Я потім нас дьорнуло вкласти ці кошти у кредитну спілку під більші відсотки – 25% річних. Грошей не віддали нам", - розповів один з протестувальників Ігор Онищенко.

Він тримав у руках синю книжку вкладника кредитної спілки "Українська фінансова спілка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк і Хорошковський домовилися співпрацювати "як у Росії"

"Я взагалі не розумію, чому вкладники протестують біля Нацбанку. Кредитні спілки підпорядковані Держфінпослуг. Механізм відкриття кредитної спілки дуже простий, цим користуються шахраї. Перші півроку виплачують високі відсотки, а потім зникають із всіма залученими депозитними вкладами", - наголосив Анатолій Соболевський із громадської організації захисту прав споживачів фінансових послуг.

"Щоб відкрити банк, потрібно оформити багато документів, має бути визначений статутний капітал, своє приміщення, майно. Є Фонд гарантування вкладів. Щоб відкрити кредитну спілку, всього цього не потрібно. Достатньо зібрати 50 осіб і зареєструвати її. І все. Майна, як правило, кредитні спілки не мають. Приміщення знімають. Наприклад, Національна асоціація кредитних спілок України сама знімає квартиру в звичайній житловій багатоповерхівці біля Шулявки. Це несерйозно. Кредитна спілка одного дня може просто зникнути з того місця, де вона працювала. А якщо не зникне, а збанкрутує, то вкладникам ніхто не поверне коштів: фонду гарантування вкладів немає, майна у спілки теж немає, тому немає чого реалізовувати", - уточнив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подорожчав долар, курс євро піднявся на 2 копійки

За його словами, депозити краще тримати у банках.

"По-перше, відсотки що в кредитній спілці, що в банку майже однакові, по-друге, банк – структура стабільна, його власники не зацікавлені десь зникнути з грошима, бо заробляють на оберті коштів. Крім того, у банках працюють спеціалізовані відділи. Є кредитний відділ, який відслідковує доходи позичальників, проводить оцінку його платоспроможності. У кредитній спілці дають гроші тому, кому захоче її директор. Наприклад, 2009 року директор кредитної спілки УКФГ роздавав гроші на Майдані агітаторам Партії регіонів. Тобто без згоди вкладників спілки витрачав так кошти", - розповів фахівець.

Він також додав, що кредитні спілки можуть працювати нормально, коли в неї входять члени однієї соціальної групи чи колективу. Тоді є кругова порука, всі одне одного добре знають. Це автоматично унеможливлює надання підозрілих кредитів кредитної спілки.

Зараз ви читаєте новину «"Ми – влада, а не всякі бандити" - У Києві протестували ошукані вкладники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути