
Щавель покращує роботу печінки і кишечника, але при гастриті його вживати не варто. Так вважає гастроентеролог Віра Коновалюк.
"Взагалі щавель дуже помічний засіб, - розповіла Віра Адамівна Життя.Gazeta.ua. – Але перш ніж ним лікувати ревматизм і ангіну, краще проконсультуватися з лікарем. Бо вживання щавлю у надмірних дозах може тільки загострити хворобу або сприяти розвитку інших болячок".
Надмірне вживання щавлю у їжу може стати причиною утворення каменів у нирках.
"Щавель протипоказаний, якщо у пацієнта порушений солевий обмін, є запальні захворювання нирок і кишечника, - пояснює гастроентеролог. – Також щавель не рекомендується їсти вагітним, хворим на гастрит з підвищеною кислотністю, тим, хто має виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Щавель ускладнює засвоєння кальцію і може сприяти розвитку остеопорозу. У великих кількостях його ризиковано вживати через високий вміст щавлевої кислоти, здатної викликати серйозні порушення обміну мінеральних речовин в організмі. Не можна використовувати щавель в їжу при сечокам'яній хворобі".
Раніше з його допомогою лікували хворих на туберкульоз і ревматизм.
"Відваром коренів лікують кашель, нежить, подразнення горла і гортані. Ще моя бабуся головний біль лікувала щавлем. Коли дуже боліло у скронях, з'їдала 15 листочків свіжого щавлю".
Гастороентеролог каже, що щавлевий борщ покращує травлення.
"У великих дозах щавель має проносну дію, у малих, навпаки, закріплює. Покращує роботу печінки і кишечника, сприяючи утворенню жовчі. Щавлевий сік у невеликих дозах може застосовуватися навіть як жовчогінний засіб".
Перед сном корисно приймати ванни з відваром з листя і коренів щавлю. Вони мають розслаблюючу дію, знімають втому і стреси.
"Такі ванни корисно приймати хворим на геморой. Для цього беруть 400-500 грам щавлю на літр води, кип'ятять на маленькому вогні 10 хвилин і виливають у ванну з температурою води 36 градусів. Приймати щавлеву ванну потрібно 8-10 хвилин".
Стоматологи радять відваром з щавлю полоскати ясна, що кровоточать, і горло під час ангіни.
"До складу щавлю входять мінеральні речовини - кальцій, магній, залізо, фосфор. Також у листі щавлю є вітаміни С, В1, К, каротин, ефірні масла. Вітамін С прискорює всмоктування заліза, що сприяє підвищенню гемоглобіну. Щавель застосовують при лікуванні авітамінозі. Його листя має ранозагоювальну і протизапальну дії".
Свіжий щавель більш корисний, ніж варений. Небажано використовувати в їжу листя, зібрані зі старих рослин.
Коментарі