середа, 23 травня 2012 12:33

"Зелений" борщ краще не вживати при гастритах та сечокам'яній хворобі

"Зелений" борщ краще не вживати при гастритах та сечокам'яній хворобі
Перед сном корисно приймати ванни з відваром з листя і коренів щавлю ФОТО: leico.org

Щавель покращує роботу печінки і кишечника, але при гастриті його вживати не варто. Так вважає гастроентеролог Віра Коновалюк.

"Взагалі щавель дуже помічний засіб, - розповіла Віра Адамівна Життя.Gazeta.ua. – Але перш ніж ним лікувати ревматизм і ангіну, краще проконсультуватися з лікарем. Бо вживання щавлю у надмірних дозах може тільки загострити хворобу або сприяти розвитку інших болячок".

Надмірне вживання щавлю у їжу може стати причиною утворення каменів у нирках.

"Щавель протипоказаний, якщо у пацієнта порушений солевий обмін, є запальні захворювання нирок і кишечника, - пояснює гастроентеролог. – Також щавель не рекомендується їсти вагітним, хворим на гастрит з підвищеною кислотністю, тим, хто має виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Щавель ускладнює засвоєння кальцію і може сприяти розвитку остеопорозу. У великих кількостях його ризиковано вживати через високий вміст щавлевої кислоти, здатної викликати серйозні порушення обміну мінеральних речовин в організмі. Не можна використовувати щавель в їжу при сечокам'яній хворобі".

Раніше з його допомогою лікували хворих на туберкульоз і ревматизм.

"Відваром коренів лікують кашель, нежить, подразнення горла і гортані. Ще моя бабуся головний біль лікувала щавлем. Коли дуже боліло у скронях, з'їдала 15 листочків свіжого щавлю".

Гастороентеролог каже, що щавлевий борщ покращує травлення.

"У великих дозах щавель має проносну дію, у малих, навпаки, закріплює. Покращує роботу печінки і кишечника, сприяючи утворенню жовчі. Щавлевий сік у невеликих дозах може застосовуватися навіть як жовчогінний засіб".

Перед сном корисно приймати ванни з відваром з листя і коренів щавлю. Вони мають розслаблюючу дію, знімають втому і стреси.

"Такі ванни корисно приймати хворим на геморой. Для цього беруть 400-500 грам щавлю на літр води, кип'ятять на маленькому вогні 10 хвилин і виливають у ванну з температурою води 36 градусів. Приймати щавлеву ванну потрібно 8-10 хвилин".

Стоматологи радять відваром з щавлю полоскати ясна, що кровоточать, і горло під час ангіни.

"До складу щавлю входять мінеральні речовини - кальцій, магній, залізо, фосфор. Також у листі щавлю є вітаміни С, В1, К, каротин, ефірні масла. Вітамін С прискорює всмоктування заліза, що сприяє підвищенню гемоглобіну. Щавель застосовують при лікуванні авітамінозі. Його листя має ранозагоювальну і протизапальну дії".

Свіжий щавель більш корисний, ніж варений. Небажано використовувати в їжу листя, зібрані зі старих рослин.

Зараз ви читаєте новину «"Зелений" борщ краще не вживати при гастритах та сечокам'яній хворобі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути