Ексклюзиви
пʼятниця, 21 жовтня 2011 19:35

Щодня треба випивати склянку молока та настою шипшини

Щодня треба випивати склянку молока та настою шипшини

У кишечнику людини живе від 1 до 3 кг мікрофлори. Склад кишкової мікрофлори є індивідуальним для кожної людини, і він майже не змінюється протягом життя. Пошкодження мікрофлори призводить до збоїв у роботі кишечника. Це часто стає початком багатьох серйозних недуг.

Київський лікар-дієтолог Оксана Скиталінська багато років пропрацювала хірургом у відділенні шлунково-кишкових кровотеч. Вона, як ніхто інший, знає наскільки важливо попередити захворювання. Найпростіше це зробити, якщо правильно харчуватись, помірно займатись спортом, не курити і не вживати алкоголю.

"Кількість мікроорганізмів, які живуть у кишечнику людини майже у два рази перевищує кількість власних клітин здорової людини. Понад 500 видів мікрофлори, відомих на сьогодні науці, "заселяють" товсту та пряму кишки та уживаються між собою. Здоровий кишечник має надзвичайно важливе значення для загального стану організму", - каже Скиталінська.

Щоб кишечник був здоровим і виконував всі свої функції без "збоїв", необхідно регулярно вживати свіжі, сушені та морожені фрукти. Найкраще - яблука, фініки, інжир, чорнослив, урюк, родзинки. Ягоди: смородина, малина, горобина, журавлина, полуниці, чорниці, агрус. Зернові: висівки пшеничні, хліб із цільного зерна, вівсяна та гречана крупи. Овочі: морква, капуста білокачанна, горошок зелений, перець солодкий, баклажани, картопля. Необхідні також горіхи.

"Дуже корисним є кефір із лактулозою, який продається у великих супермаркетах або аптеках. Він поєднує в собі властивості про- та пребіотиків, що необхідні мікрофлорі", - зауважує лікар-дієтолог.

Для підсилення дії про- та пребіотиків, зміцнення судин та капілярів треба вживати вітамін С. Лікар радить пити настій шипшини, де аскорбінова кислота знаходиться у природній та легкозасвоюваній формі. На день досить однієї склянки.

У щоденному раціоні обов'язково мають бути харчові волокна. Вони є у вівсянці, хлібі із неочищеного борошна, нешліфованому рисі, квасолі, фруктах та овочах. Вживати їх потрібно не менше 40г. Приміром, 200г хліба із борошна грубого помолу містять 16г харчових волокон; 250г овочів – 7 г; 250г фруктів – 5 г.

Для здорового кишечника також потрібно щодня вживати кисломолочні продукти. Денна норма молока, кефіру чи йогурту - 1-2 склянки.

"Раджу готувати мюслі. Це ідеальний спосіб отримати денну порцію молока і фруктів водночас", - додає Скиталінська.

Зараз ви читаєте новину «Щодня треба випивати склянку молока та настою шипшини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути