вівторок, 18 жовтня 2011 14:05

Хребет може боліти через стрес

Хребет може боліти через стрес

Українці значно частіше переживають стрес, аніж європейці чи американці. Ми замкнуті і не вміємо розслаблятися. Через те частіше маємо проблеми з хребтом.

"Стреси ламають і спотворюють хребет, - каже столичний ортопед Сергій Дибкалюк. - Від стресів спазмуються м'язи, порушується відтік крові до голови, перекривається позвоночна артерія. Тому можна не пити й не курити, а померти в 40 років від інсульту чи інфаркту".

Аби бути стійкішим до стресів, лікар радить розвиватися духовно. Це допоможе простіше приймати рішення і позитивніше дивитися на життя. Також корисно пити червоне вино і коньяк.

"Якщо спиртне вживати в міру, воно буде лише на користь. На жаль, у нас немає культури вживання алкоголю, як у Європі. А було б дуже добре її привити. На день дозволяється випити 200-300 грамів якісного червоного вина або 50 грамів хорошого коньяку. У країнах, де є культура споживання цих напоїв, люди мають менше проблем з атеросклерозом, гіпертонією, ішемією. Вони живуть довше"

Перед тим, як пити вино, варто поміряти артеріальний тиск. Слід пам'ятати, що червоне сухе вино його підвищує, а біле сухе – понижує.

Сергій Дибкалюк радить тричі на тиждень відвідувати басейн. Каже, плавання - найбільш гуманний вид спорту.

"Зараз модна йога і всі поголовно ходять на неї. А потім - до мене зі скаргами на болі у спині. Все треба робити з розумом. Вправ, що пов'язані з навантаженням на шию, краще уникати. Наприклад, стійка на голові. Або ж робити їх лише у присутності тренера і дуже обережно".

Зараз ви читаєте новину «Хребет може боліти через стрес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути