"Щодня треба випивати 200-300 мл відвару з шипшини. Його добре пити зранку з ложечкою меду натщесерце. Потім бажано ще трохи поніжитися у ліжку." - каже вінницький дієтолог Галина Заволова.
Усього 10 гр шипшини можуть задовольнити добову потребу у вітаміні С. Відваром з шипшини підвищують імунітет та захищають від вірусної інфекції. Його плоди замінять вживання яблук, в яких у сто разів менше аскорбінової кислоти.
"Яблука корисні. Та з часом, коли вони зберігаються, їхня якість погіршується. Після нового року у них залишається невелика кількість вітаміну С. Хоча яблука багаті пектином, який активізує роботу кишківника. Забирає солі і виводить з організму токсини. Як альтернатива яблукам – шипшина. Її плоди можна насушити з осені" - пояснює лікар.
Шипшиновий напій вважається сечогінним, тому його слід вживати при серцево-судинних хворобах. П'ючи такий чай, з організму виводитиметься жовч.
"Але з сечею виходить калій. Аби не було навантаження на серце слід робити перерив у вживанні шипшинового чаю. Тому одночасно в раціоні має бути калієва каша: курагу перемішують з іродзинками, медом, лимоном та грецькими горіхами. Усе перемелюється через м'ясорубку. Таке харчування корисне для серця" - зауважує Галина Василівна.
Таку кашу слід вживати по одній десертній ложці лише після їжі, щоб не було печії.
"П'ю чай з шипшини 4 роки, відколи почалися проблеми з серцем. Жменю ягід кип'ячу хвилин 5 і настоюю до двох годин. Потім проціджую через марлю. У напій додаю мед. Пю зранку і ввечері. Через день заварю новий чай" - говорить 69-річний Микола Мельник.
Коментарі