середа, 07 березня 2012 15:35

Шипшиновий чай підвищує імунітет і лікує серце

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  На вінницьких базарах усі охочі можуть купити шипшину, калину та інші ягоди
На вінницьких базарах усі охочі можуть купити шипшину, калину та інші ягоди

"Щодня треба випивати 200-300 мл відвару з шипшини. Його добре пити зранку з ложечкою меду натщесерце. Потім бажано ще трохи поніжитися у ліжку." - каже вінницький дієтолог Галина Заволова.

Усього 10 гр шипшини можуть задовольнити добову потребу у вітаміні С. Відваром з шипшини підвищують імунітет та захищають від вірусної інфекції. Його плоди замінять вживання яблук, в яких у сто разів менше аскорбінової кислоти.

"Яблука корисні. Та з часом, коли вони зберігаються, їхня якість погіршується. Після нового року у них залишається невелика кількість вітаміну С. Хоча яблука багаті пектином, який активізує роботу кишківника. Забирає солі і виводить з організму токсини. Як альтернатива яблукам – шипшина. Її плоди можна насушити з осені" - пояснює лікар.

Шипшиновий напій вважається сечогінним, тому його слід вживати при серцево-судинних хворобах. П'ючи такий чай, з організму виводитиметься жовч.

"Але з сечею виходить калій. Аби не було навантаження на серце слід робити перерив у вживанні шипшинового чаю. Тому одночасно в раціоні має бути калієва каша: курагу перемішують з іродзинками, медом, лимоном та грецькими горіхами. Усе перемелюється через м'ясорубку. Таке харчування корисне для серця" - зауважує Галина Василівна.

Таку кашу слід вживати по одній десертній ложці лише після їжі, щоб не було печії.

"П'ю чай з шипшини 4 роки, відколи почалися проблеми з серцем. Жменю ягід кип'ячу хвилин 5 і настоюю до двох годин. Потім проціджую через марлю. У напій додаю мед. Пю зранку і ввечері. Через день заварю новий чай" - говорить 69-річний Микола Мельник.

Зараз ви читаєте новину «Шипшиновий чай підвищує імунітет і лікує серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути