"Страждаю на високий тиск, а ще у крові високий холестерин. 5 років тому лікар порадив пити настоянку із шипшини. Щороку, як дозріває ягода, збираю їх, готую собі такі природні ліки. За тиждень тиск меншає. А коли здала кров, сказали. Що й холестерин поменшав", - розповідає чернігівка Тетяна Снісарчук, 49 років.
Плоди шипшини миє, розчавлює і подрібнює на невеликі шматки. На 60% заповнює ними півлітрову пляшку і заливає горілкою до верху ягід.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Троянди щеплять на шипшину
"Ягоди треба настояти у темному місці. Я ставлю на кухонну полицю, закриваю дверцята. Так тримаю два тижні, щодня трохи збовтую. Після цього щодня накрапаю по 20 крапель настоянки на цукор і з'їдаю, поки не лишаться самі лише ягоди. Кому не можна солодкого, краще вживати настоянку без нічого. Запити водою бажано не менше ніж через 20-30 хвилин."
Столичний флеболог 37-річний Богдан Маслий каже, настоянка шипшини й справді знижує холестерин, допомагає тримати у нормі тиск. Але краще застосовувати ягоди як профілактику.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відвари трав і медове натирання: як лікувати парадонтит
"Найкраще шипшина допоможе, якщо із його сухих плодів заварювати чай, краще без цукру. Такий напій можна пити щодня. Через шість тижнів рівень холестерину меншає в середньому на 5 відсотків.
Також відвар із ягід шипшини знижує кров'яний тиск. За місяць регулярного вживання тиск нормалізується. Зазвичай меншає на 3-4 відсотки. Це не дуже багато, але для профілактики — найкращий варіант. Також допомагає запобігти цукровому діабету.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щодня треба випивати склянку молока та настою шипшини
Раніше вважалося, що від високого тиску також допомагає сік яблук та винограду. Але як довели вчені зі шведського Університету Лунда у липні цього року, ці фрукти добре підвищують імунітет, але на рівень холестерину не впливають.
Коментарі