Ексклюзиви
середа, 06 червня 2012 11:15

Діабет може виникнути після щеплень або вірусних захворювань

  Юля Курган показує свою роботу, що перемогла на конкурсі малюнка серед дітей, хворих на діабет.
Юля Курган показує свою роботу, що перемогла на конкурсі малюнка серед дітей, хворих на діабет.

14- річна Юля Курган з Харкова приїхала в Київ разом із мамою Світланою на III всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей хворих на діабет. Її картина перемогла у номінації "Моє майбутнє".
Про конкурс дізналася від ендокринолога. У перемогу не вірила, бо конкурсантів багато: усього діти надіслали 700 робіт, деякі приносили по 14 малюнків. Тому вирішили - просто поїдуть на екскурсію до столиці. Образ жінки, що на картині, наснився. Зранку Юля по свіжій пам'яті намалювала і одразу понесла друзям, щоб ті оцінили. Картина одразу сподобалася всім, хто її бачив.

Юля дізналася про те, що хвора на діабет, коли їй було 6 років. Тоді не розуміла, що це за хвороба.

"Мене постійно нудило, хотілося спати, паморочилося в голові. Пішли на прийом до лікаря, а він каже: і давно у вас диабет? Ми з мамою були шоковані. Почали лікування. Почуваю себе добре,  суворої дієти не дотримуюся. Їм усе потроху".

Мама каже, Юля обожнює солодке, шоколад, морозиво. До того, що їй великих порцій не можна, вже звикла. 

"Моєму наймолодшому пацієнтові з діабетом було 5 діб, - каже ендокринолог Ірина Бойко зі Львова. - Досі точно не відомо, чому виникає захворювання. Передається спадково. Також небезпечні перенесені важкі грип, краснуха, кір. Віруси вбивають бета-клітини, в яких виробляється інсулін. В останній час виріс показник захворюваності на діабет I типу, коли інсулін організмом не виробляється взагалі. А раніше розповсюджений був II тип, часткова недостатність інсуліну. Коли навчалася в інституті, лише на лекціях чула про перший тип, в житті таких випадків не зустрічала.

Треба бути дуже обережними з вакцинацією. Перед тим як щепитись, варто пройти обстеження у сімейного лікаря, здати загальні аналізи сечі і крові. Вакцина дає  навантаження на імунну систему. Якщо є недорозвиненість бета-клітин, може спровокувати діабет.  Діабет, також розвивається від стресу, але, в тому випадку, якщо є природна недорозвиненість бета-клітин, або в роду були люди хворі на діабет.

Коли працювала у Вінниці, до мене в лікарню прийшов 15-річний хлопчик ,в якого розпочався діабет після того, як він сам з'їв цілий торт. В нього від природи були недорозвинені бета-клітини. Але люди у яких бета клітини в порядку можуть їсти багато солодкого і діабету не буде.

Хвора на діабет людина стає кволою, худне, п'є воду, часто бігає в туалет. Так може продовжуватися місяцями. Якщо своєчасно не розпочати лікування, наступить діабетична кома. Трапляється вона через гострий дефіцит інсуліну, високий рівень цукру. Починається блювотою, зневодненням організму. Так триває кілька днів. Потім людина втрачає свідомість на короткий час, потроху входить в кому. Зі стану діабетичної коми виводять у реанімації, крапають інсулін.

Не можна попередити захворювання. Із симптомами необхідно звернутися до лікаря. Він призначає інсулін і стандартну дієту для діабету I типу — № 9. Не можна жирне і солодке. Якщо цукор не дуже високий, то від ложки меду або маленького шматка торта  шкоди не буде. Зараз у супермаркетах  купити "безпечні" солодощі не проблема".

Зараз ви читаєте новину «Діабет може виникнути після щеплень або вірусних захворювань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути