пʼятниця, 03 січня 2020 16:45

ТОП-5 нововведень для водіїв у 2020 році

ТОП-5 нововведень для водіїв у 2020 році
На українських водіїв очікують п'ять важливих змін Фото: Motortrend

З початку 2020 року в Україні вступив у силу ряд змін в законодавстві для водії.

П'ять найбільш важливих змін, які цьогоріч торкнуться автомобілістів:

1. Заборонено ввозити російські автомобілі

В Україну заборонили ввозити машини російських марок, а також транспортні засоби, які виробили на території Російської Федерації. Під обмеження потрапляють легковики, вантажівки, спеціалізовані авто, автобуси, трактори й мотоцикли. З 1 березня 2020-го санкції поширять на вживані залізничні і трамвайні вагони. Серед легкових машин виявилася вся продукція "АвтоВАЗу", тобто машини "Лада". Серед комерційних авто – автобуси "ПАЗ" та вантажівки "ГАЗ" і "КамАЗ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки п'яних водіїв затримали 2019 року

2. Продовжують діяти екологічні стандарти Євро-5

Введення норм Євро-6 Верховна Рада у грудні перенесла на 2025 рік. Таким чином, вони залишили на ринку ряд автомобільних марок, які не могли його виконати. Для старих іномарок нічого не змінилося.

3. Електромобілі отримали окремі місця для паркування

Тепер за паркування машин з двигуном внутрішнього згоряння в місцях призначених для зарядки електромобілів власникам загрожуватиме штраф у розмірі від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів, тобто 340-510 грн. Також інспектори мають право евакуювати такі автомобілі.

4. За п'яне водіння застосовуватимуть кримінальне провадження

Воно почне діяти з 1 липня 2020 року. Закон повинен був набрати чинності з 1 січня 2020 року, однак 18 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон про його відтермінування. Також підвищать штрафи правопорушникам від 17 до 32 тис. грн і позбавлення права керувати машиною на строк до трьох років. Якщо водія зупинять вдруге, то штраф складатиме до 51 тис. грн із забороною їздити на авто від 2 до 3 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Tesla звільнили від частини податків

5. Електромобілі отримають спеціальні номерні знаки

Вони матимуть зелений колір для легкої ідентифікації. Крім цього, для них введуть відповідні дорожні знаки "Для електромобілів", "Окрім електромобілів" і "Станції зарядки електромобілів", яких раніше не було в правилах дорожнього руху.

За 2019 рік в Україні затримали 115 711 п'яних автомобілістів.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-5 нововведень для водіїв у 2020 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути