четвер, 29 лютого 2024 09:25

Був на конвеєрі 23 роки і швидко іржавів - почали випуск FIAT від Джуджаро
10

FIAT Panda
Фото: avtopogliad.com.ua
FIAT Panda
FIAT Panda
FIAT Panda
FIAT Panda

29 лютого 1980 року італійський автовиробник FIAT представив субкомпактну модель Panda.

Машина мала однооб'ємний тридверний кузов. Її задумали як конкурента французьким Citroen 2CV і Renault 4, що на той час вже застаріли.

Проектував її дизайнер Джорджетто Джуджаро. Головна концепція легковика - це простота будови, дешивизна й практичність.

Встановлювали два двигуни на вибір - двоциліндровий повітряного охолодження об'ємом 0,6 л і чотирициліндровий об'ємом 0,9 л від FIAT 127. Ці силові агрегати на той час вже були перевірені й економічні. У 1983 році з'явилася повнопривідна версія з літровим двигуном.

Розгін до "сотні" займав 28 секунд, а максимальна швидкість - 115 км / год.

"Цей автомобіль став одним із символів Італії 1980-х- 1990-х років. Всього за 4 роки виробили один мільйон таких малолітражок, - говорить автомобільний експерт Микола Руденко. - На відміну від інших моделей цього виробника, якість збирання Panda кульгала. Кузов швидко іржавів. Очевидно, їх фарбували меншою товщиною фарби. Проте через низьку ціну й чудову маневреність в містах машину купували".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яскравий дизайн і трициліндровий двигун - тест-драйв Opel Crossland X

Через рік після початку виробництва Panda посів друге місце в конкурсі "Європейський автомобіль року".

"Цей клас машин ще із 1970-х років був дуже затребуваним у великих європейських містах. Якщо в тодішньому Радянському Союзі була одна автівка на 25-30 сімей, то у Франції, Німеччині, Італії - одна на 5-7 сімей. У нас це мав бути автомобіль на всі випадки життя і до кінця віку. Там це могла бути друга або третя машина в сім'ї виключно для поїздок на роботу. Важливо було, аби займала поменше місця на парковці й менше споживала пального. Цю модель вдосконалювали кожні два роки і вона протрималася на конвеєрі до 2003 року", - пояснює спеціаліст.

Всього зробили 4,5 мільйони машин цієї моделі. 2004 року запустили у виробництво друге покоління Panda. Її теж визнали кращим європейським автомобілем року. А в 2011 році почався випуск вже третього покоління.

Зараз ви читаєте новину «Був на конвеєрі 23 роки і швидко іржавів - почали випуск FIAT від Джуджаро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути