четвер, 05 квітня 2018 16:42

41 рік тому випустили "Ниву": як це було
6

Сьогодні, 5 квітня, 1977-го почали серійно виробляти автомобіль "Нива". Перший нерамний комфортний радянський позашляховик малого класу зійшов із конвеєра на Волжському автомобільному заводі. За 41 рік випустили понад 2 млн авто.

Автор: autocentre.ua
 

Роботу над автомобілем почали 1970 року. Тоді голова Ради міністрів СРСР Олексій Косигін поставив завдання зробити машину "для села". Спочатку конструктори хотіли збільшити кліренс "Жигулів", але після деяких напрацювань вирішили зробити принципово інший автомобіль.

Це було унікальне авто для світового виробництва. ВАЗ-2121 - став першим позашляховиком компактного класу. Автомобіль мав повний привід, несучий кузов, незалежну підвіску і зручний салон. На першу модель ВАЗ-2121 встановили рядний карбюраторний чотирициліндровий двигун. Він розвивав 80 к.с. Максимальна швидкість - 137 км/год.

Автор: 5koleso.ru
  У "Ниви" була революційна для того часу трансмісія: постійний повний привід і міжосьовий диференціал з можливістю примусового блокування.
У "Ниви" була революційна для того часу трансмісія: постійний повний привід і міжосьовий диференціал з можливістю примусового блокування.

Назву новинка отримала зі складених перших букв імен дітей провідних конструкторів автомобіля: Наталі, Ірини, Вадима і Андрія.

Перші ходові прототипи з'явилися 1972-го. "Ниву" тестували на Уралі та в Середній Азії. Авто порівнювали з англійським Land Rover і Range Rover. Після успішних випробувань 1975 року підписали указ про постановку автомобіля на конвеєр. Вже 1976-го почали серійне виробництво.

Спочатку випустили 50 ВАЗ-2121 "Нива". Партію приурочили до XXV з'їзду КПРС. Автомобілі розподілили по різних установах і організаціях у всі регіони Радянського Союзу.

Автор: 5koleso.ru
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували автомобіль, на якому їздив керівник Компартії

Вже через рік випустили 25 тис. авто. Згодом - 50 тис. і 70 тис. на рік. Спочатку "Нива" коштувала 9 тис. рублів. Тоді як "Волга" - 9,6 тис. Наприкінці 1970-х автомобілі зросли у ціні. За "Ниву" просили - 11 тис. рублів. За "Волгу" - 9,8 тис.

За радянським автомобілем черги шикувалися не тільки в Союзі, але й у країнах Східної Європи. Загалом у 100 країн світу йшло 80% випущених авто. Малими партіями його збирали у Бразилії, Еквадорі, Панамі і Чилі, Греції і навіть у Канаді.

Автор: drom.ru
 

"Ниву" активно продавали у Японії. В Австрії протягом декількох років машина займала 90 відсотків позашляхового сегмента ринку. Експортні моделі були кращі за ті, що готували для радянського ринку. Автомобіль оснащували панорамними дзеркалами, задніми двірниками. Авто мало розширені диски і спеціальну гуму, протитуманники, підніжки і захист фар.

Автор: kolesa.ru
 

1978-го ВАЗ-2121 визнали найкращим автомобілем свого класу на міжнародній виставці в Брно. Він отримав золоту медаль. 1980 року "Ниві" дали "золото" Познанської міжнародної ярмарки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назад у минуле: реклама автомобілів у СРСР

"Нива" встановила багато рекордів. 1982 року посіла 3-тє місце в марафоні Париж-Дакар.

1998-го доїхала до базового табору гори Еверест. Він розташований на висоті 5,2 тис. м.

Того ж року автомобіль підкорив Північний полюс. Його скинули з парашутом. Після приземлення на лід "Ниву" завели і вона доїхала до верхівки земної кулі.

Автор: 5koleso.ru
  "Нива" на Північному полюсі
"Нива" на Північному полюсі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дівчата рекламували автомобілі у минулому столітті

Культова "Шістка" з'явилась на ринку 41 рік тому - 21 лютого 1976 року. Через 10 місяців з початку виробництва - 28 грудня 1976 року - екземпляр цієї моделі став тримільйонним автомобілем, випущеним Волзьким автозаводом. 3 червня 1978-го - чотиримільйонним. Автомобіль називали "шаха", "шоха", "шарік", "шістка".

Зараз ви читаєте новину «41 рік тому випустили "Ниву": як це було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути