вівторок, 13 червня 2017 17:14

Назад у час олімпійського ведмедика та найсмачнішого "Пломбіру" - у Кам'янці-Подільському відбувся фестиваль ретроавтомобілів
26

Фото: Олена Капнік

У Кам'янці-Подільському відбувся Другий Міжнародний фестиваль стилю "РетроФест". Захід тривав з 9 по 11 червня.

У фестивалі взяли участь близько 70 ретроавтомобілів із різних міст України – Кам'янця-Подільського, Києва, Хмельницького, Миколаєва, Вінниці, Запоріжжя та інших. Один екіпаж прибув із російського міста Подольськ.

"Попередній фестиваль відбувався десять років тому. Тому до цьогорічного фестивалю ми готувалися особливо. "РетроФест" - це грандіозна подія в історії вітчизняного ретроруху. В одному місці він об'єднав десятки творчих локацій, танцювальних та музичних фестивалів. Окрасою цьогорічного свята стали шедеври автомобільного мистецтва 20-х - 70-х років минулого століття. Серед ексклюзивних автомобілів - єдиний у світі ЗІМ "Фаєтон", німецький напівкабріолет Horch 951, елегантні Citroen 2CV та 120", - каже Gazeta.ua директор фестивалю Олена Дика.

Парад учасників ретро фестивалю відбувся на на площі Польський ринок. Тут припаркувалися десятки старих автомобілів. Поруч з дорогими "Фаєтоном", "Чайкою" та Pockard стоять звичайні "Жигулі", "Запорожці" та "Волги".

Автор: Олена Капнік
 

"Ця "Волга" дісталася мені у спадок від дідуся. Він купив її у 70-х за одинадцять тисяч рублів. Маленьким я так хотів керувати автомобілем, але ногами не діставав гальм. Коли ж підріс, дід посадив мене за руль. Навчив кермувати. Коли дідуся не стало, машина дісталася мені. Раніше дідусь з бабусею перевозили у ній центнери картоплі. Зараз це машина парадного дня", - розповідає Gazeta.ua учасник фестивалю Юрій Скородумов.

Разом з дружиною Іриною приїхали на "РетроФест" з Миколаєва. Чоловік одягнений як герой з фільму "Діамантова рука" контрабандист Геша. Біля автомобіля ГАЗ 21 "Волга" демонструє, як "легким рухом руки брюки перетворюються ... в елегантні шорти".

Автор: facebook
  "легким рухом руки брюки перетворюються ... в елегантні шорти". Юрій Скородумов з керівником прес-служби фестивалю.
"легким рухом руки брюки перетворюються ... в елегантні шорти". Юрій Скородумов з керівником прес-служби фестивалю.

"На машині ми з чоловіком поїхали у весільну подорож до Криму. Розклали задні крісла і ночували у "Волзі" біля моря. На фестивалі також ночуємо в автомобілі. Зупинилися у таборі за фортецею", - доповнює чоловіка Ірина Скородумова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Made in USA - десятки надпотужних і неймовірних американських машин показали на Ретро-зльоті

На площі біля Ратуші - десятки відвідувачів "РетроФесту". Для старших людей автомобілі – це своєрідна ностальгія за минулим. Тоді ""Пломбір" та "Ситро" були смачнішими", а за "20 копійок можна було купити кілограм грубих пряників". Діти із задоволенням розглядають старі машини.

Автор: Олена Капнік
  Ретро дрес-код - понад усе, кажуть учасники фестивалю.
Ретро дрес-код - понад усе, кажуть учасники фестивалю.

Попри це чи не найбільше охочих хотіли сфотографуватися біля звичайних червоних "Жигулів" з олімпійським ведмедем на даху машини. Для презентації свого авто хмельничанин Сергій Мальцев обрав стилістику Олімпіади 80-го року. Відповідно до спортивної тематики одягнулася і родина автолюбителя: кросівки, шорти та червоні футболки.

"Ведмедик Міша став не тільки талісманом Олімпіади, а моїм особистим. У 80-му я народила сина. У пологовий чоловік приніс мені "олімпійську" іграшку. Ми вирішили назвати сина Михайлом. Так, у нашій сім'ї з'явилося два Мішки. Син виріс, одружився, з дружиною і дітьми живуть окремо. Але у нас вдома один Мішка таки залишився", - розповідає Наталія Михайлівна з Кам'янця-Подільського.

На фестиваль прийшла разом з 5-річною внучкою Сонею. Бабуся сфотографувала дівчинку біля "Жигулів" та олімпійського Мішки, на честь якого назвали її тата 37 років тому.

Автор: Олена Капнік
  Експозиція, присвячена Олімпіаді-80.
Експозиція, присвячена Олімпіаді-80.

Не автомобілями єдиними захоплював відвідувачів "РетроФест" у Кам'янці-Подільському. Для любителів танців організатори влаштували майстер-клас з бугі-вугі, рок-н-ролу та бального танцю падеспань. Усі охочі також танцювали під гімн фестивалю. Його виконала українська співачка Marietta Ways. Композицію написали спеціально до заходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 200 автомобілів у стилі ретро показали на фестивалі у Запоріжжі

Автор: Олена Капнік
  На фестивалі була багато музики та танців у стилі ретро.
На фестивалі була багато музики та танців у стилі ретро.

"Гімн фестивалю вийшов дуже рок-н-рольний. Всі обов'язково мають під нього танцювати. Це додасть відвідувачам свята ще більший ретро настрій. Крім того, слова гімну дуже прості. Їх легко запам'ятати: "Фестиваль збирає ретро в стилі lite. Музика лунає і моторів драйв"", - розповідає Gazeta.ua Marietta Ways.

Вперше на ретро фестивалі відбулося дефіле у купальниках 1910-го - 1990-го років. Ретро образи створила дизайнер Світлана Савельєва.

Автор: retrofest
  Дефіле у купальниках від дизайнера Світлани Савельєвої.
Дефіле у купальниках від дизайнера Світлани Савельєвої.

Посеред площі Польський ринок студія краси "Міранда" організувала ретро-салон. Стилісти та візажисти школи створювали для жінок та дівчат ретро-образи.

Автор: Олена Капнік
  Створення зачісок у стилі ретро.
Створення зачісок у стилі ретро.

Любителі швидкості взяли участь у ралі на класичних автомобілях "Від фортеці до фортеці". Його маршрут - 50 км. Він пролягав з історичної частини міста до національного парку Подільські товтри.

Автор: Олена Капнік
  Екіпаж з Харкова готується до старту авторалі "Від фортеці до фортеці".
Екіпаж з Харкова готується до старту авторалі "Від фортеці до фортеці".

"Кам'янецька траса - має унікальний трамплін. Він відомий на всю Європу. 2000-го у Кам'янці-Подільському я брав участь у класичній гонці. Тому це ралі для мене особливе", - каже Gazeta.ua голова Комісії ретро-руху історичних автомобілів України Роман Щипков.

Вистачало забавок і для дітей. Для них організували багато ігор. Це - не дуже популярні зараз "Резинка" та "Класики".

Автор: Олена Капнік
  На фестивалі дорослі мали нагоду згадати давно забуті дитячі ігри.
На фестивалі дорослі мали нагоду згадати давно забуті дитячі ігри.

Для наймолодших організували дитяче ралі. На центральній площі вони взяли участь у гонках на педальних автомобілях.

Автор: retrofest
  Ралі серед дітей на педальних авто.
Ралі серед дітей на педальних авто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На OldCarLand привезли автомобілі, які змінили світ: пряма трансляція

Найбільший ретро фестиваль автомобілів OldCarLend відбувся у Києві у кінці квітня. На ньому показали понад 900 ексклюзивних автомобілів. Їх привезли з різних областей України та із-за кордону. Окрім легкових автівок, показали експозиції автобусів, тролейбусів, трамваїв, скутерів і велосипедів.

Зараз ви читаєте новину «Назад у час олімпійського ведмедика та найсмачнішого "Пломбіру" - у Кам'янці-Подільському відбувся фестиваль ретроавтомобілів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути