неділя, 25 вересня 2011 19:00

Спецтема: Війна у Лівії

У Тріполі знайдено братську могилу з 1200 трупами, яких вбив Каддафі

У Тріполі знайдено братську могилу з 1200 трупами, яких вбив Каддафі

У Тріполі, неподалік від в'язниці у кварталі Абу Салім, знайдено братську могилу з рештками близько 1200 людей. Повалений режим Муамара Каддафі використовував цю в'язницю для утримання під вартою найбільш активних представників опозиції і повстанців, пишуть місцеві ЗМІ.

У 1996 році в ній були вбиті не менше двох тисяч ув'язнених.

У той час в пенітенціарній установі перебували кілька тисяч політичних в'язнів. Наприкінці червня 1996 року в одному з тюремних блоків в'язні захопили охоронця і втекли зі своїх камер. Вони протестували проти нелюдських умов утримання і обмежень на побачення з родичами.

Адміністрація Абу Саліма вступила в переговори з арештантами, проте вже на наступний день бунт був придушений силою. За свідченнями уцілілих в'язнів, поранених добивали підоспілі на місце події військовослужбовці урядової армії. Тіла загиблих були вивезені в рефрижераторах в невідомому напрямку, більше їх ніхто не бачив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тиранія однієї людини - найтолерантніша з усіх тираній" - Каддафі

Протягом наступних п'яти років влада лівійської Джамахірії заперечувала факт масового вбивства, і лише в 2001 році сім'ям загиблих почали надходити листи від імені уряду, в яких повідомлялося про смерть їхніх родичів. Місце поховання і причина загибелі в них не згадувалися. Факт масової розправи над ув'язненими був визнаний Муамаром Каддафі лише в 2004 році.

За словами медичних працівників, вони мають намір встановити особи всіх загиблих за допомогою аналізу ДНК, на що можуть піти роки.

Зараз ви читаєте новину «У Тріполі знайдено братську могилу з 1200 трупами, яких вбив Каддафі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути