пʼятниця, 02 вересня 2011 19:20

"Тиранія однієї людини - найтолерантніша з усіх тираній" - Каддафі

 

Якими жорстокими можуть бути люди, що збираються в деспотичний натовп - бурхливий потік, нещадний до того, хто опинився на його шляху, глухий до криків про допомогу. Про це написав полковник Муаммар Каддафі у своєму оповіданні "Втеча до пекла" зі збірки есеїв "Село, місто, самогубство астронавта й інші історії". Вперше видані 1993-го в Лівії, пізніше стали бестселером в Єгипті та інших арабських країнах. Перекладені англійською 1996 року, неодноразово перевидавалися.

В оповіданні "Втеча до пекла" йдеться про бедуїна, який ненавидить місто так сильно, що готовий жити в пеклі. Щоб потрапити туди, він відмовляється від чарівного персня, що може зробити його султаном або ж у будь-який момент дати в руки будь-яку зброю, аж до сучасних міжконтинентальних ракет. Коли бедуїн зрештою потрапляє в пекло, то опиняється серед страшних диких тварин, що виявляються дуже милими створіннями.

"Тиранія однієї людини - найтолерантніша з усіх тираній. Зрештою, це лише одна людина, яку можна позбавити влади вмить, не встигнеш і видихнути. Тиранія натовпу значно гірша. Хто вистоїть перед його вбивчою силою?", - пише Каддафі.

"Я ціную свободу мас. Я обожнюю тих, хто розбив кайдани після років страждань. Але водночас я їх боюся. Щасливі й задоволені, ці маси люду сповнені співчуття, вони підносять обраних ними на п'єдестал: Ганнібал, Перікл, Савонарола, Дантон, Робесп'єр, Муссоліні, Ніксон. Але якими жорстокими вони стають у люті: Ганнібала отруїли, Савонаролу спалили на вогнищі, Дантона скарали на горло, Робесп'єру зламали щелепу, тіло Муссоліні волокли вулицями, Ніксону плюнули в обличчя, коли той залишав Білий дім", - написав лівійський лідер.

Інші уривки з оповідання "Втеча до пекла" можна прочитати у новому номері журналу "Країна" № 33 (86) за 2 вересня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"Тиранія однієї людини - найтолерантніша з усіх тираній" - Каддафі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути