вівторок, 06 вересня 2011 10:13

Спецтема: Війна у Лівії

Лівійським повстанцям вдалося відбити у Каддафі ще одне місто

Лівійським повстанцям вдалося відбити у Каддафі ще одне місто

Противники лідера Лівійської Джамагирії Муаммара Каддафі, які взяли в облогу місто Бані-Валід, де, за однією з версій, може ховатися сам полковник, домовилися про безкровної здачі населеного пункту.

Відповідно до угоди з племенами, що охороняють місто, вдень у вівторок, 6 вересня, представники нової влади Лівії увійдуть в Бані-Валід. Як уточнює агентство, це відбудеться після того, як домовленість буде оформлена офіційно.

Досягти угоди з представниками племені Варфалла (Warfalla) бійцям Національної перехідної ради (НПР) вдалося тільки після того, як місто покинули ряд прихильників Каддафі. Про кого саме йдеться, не уточнюється. У той же час раніше повідомлялося, що в Бані-Валіде можуть ховатися як сам полковник, так і його сини Сейф аль-Іслам, Сааді та Мутасім.

У перших числах вересня Бані-Валід був оточений військами НПР, що взяли місто в кільце. Бійці пред'явили його захисникам ультиматум про здачу, однак переговори ні до чого не привели. За даними "Синьхуа", в понеділок в околицях населеного пункту між бійцями нової влади країни і прихильниками Каддафі сталася перестрілка.

Ще одне велике місто, яке досі знаходиться під контролем соратників лідера джамахірії, є Сирт. Його захисникам також був пред'явлений ультиматум про здачу, терміни якого закінчуються 10 вересня.

Контроль над Лівією перейшов до Національної перехідної ради у 20-х числах серпня, коли противникам режиму вдалося спочатку взяти Тріполі в кільце, після чого захопити його. Незабаром представники нової влади переїхали зі східного міста Бенгазі в столицю країни. Після взяття Тріполі та офіційної резиденції Каддафі нова влада отримала офіційне визнання в багатьох державах світу, в тому числі в Росії.

Сам Каддафі, який як і раніше періодично виступає зі зверненнями, спрямованими проти його опонентів, знаходиться в бігах. Де саме він ховається, точно невідомо. Крім Бані-Валіда можливими місцями, де він може перебувати, назвалися Сирт і Сабха. Крім того, деякі джерела припускали, що полковник міг втекти в Зімбабве.

Зараз ви читаєте новину «Лівійським повстанцям вдалося відбити у Каддафі ще одне місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути