В 2020 году без русского языка в Украине можно легко обойтись

Давайте наконец утвердимося в том, кто мы

Широка українська ідентичність (політична, культурна, етнічна, національна і всяка інша) формується саме навколо мови як джерела унікального, ексклюзивного, виключно нашого культурного ландшафту. Ландшафту, який не викликає сумнівів, не має якогось подвійного прочитання та інтерпретації, який неможливо ні з чим переплутати.

Ландшафту, який робе Україну взагалі легітимним проєктом, таким, за який є смисл боротися, віддавати життя, ресурси, час, сили, здоров'я тощо. Не будь мови та її похідних, то все що про нас можна було би сказати - О! Це ж ті странні южнорусскіє люді з кумедним акцентом. Срань-Кубань-казачок! А до цього, між іншим, усе стрімко йшло уже років з 200 щонайменше - стати врешті Кубанью, якою вона є нині.

Певно ви помітили, що власне українська культура в Україні виробляється тільки українською, принаймні зараз так точно. Російською ж на цю мить не виробляється (хоча спроби траплялися), і це незважаючи на її дійсно широке побутування.

Українська культура в Україні виробляється тільки українською

Це не дивно, бо не лише культура але й сама російська мова, як головний її інструмент, втратили свою справжню функціональність в Україні. У 2020 році її існування тут має чисто інертний характер, і у будь-якій площині, за бажання, без неї легко можна обійтися. А без української уже ні, бо вона є очевидно смислоутворюючою.

Багато російськомовних громадян усе це розуміють. Тому хочуть бачити своїх дітей вільно україномовними людьми, а не кубаноїдами, екзотичними папуасами, культур-провінціалами і дєрєвєнщіной. Я й сам колись намагався сидіти однією сракою на двох стільцях, але ж у виборі бути х*ївеньким русскім чи все ж таки за*батим українцем ніякого вибору по суті нема, настільки він очевидний.

Давайте врешті утвердимося в тому хто ми, а вже тоді й попрацюємо над тим які ми. Навпаки не вийде. А мова - це ж і є ми, незалежно від нашого етнічного походження.

Говоріть нею, пишіть нею, думайте нею, лайтеся нею, співайте нею, творіть нею. На цій планеті ніхто крім вас цього не зробе.

Оригінал

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи