С 8 марта нас всех

Почему феминизм - это не "только о женщинах". Это - о людях

Знов пішли привітання "з святом весни і кохання"... ШТО? (с)

Даруйте, не знаю в календарі такого свята. (Гагілки, кажуть, колись дівчата водили, "ой весно-весно, що ти нам принесла", але це до етнографів)). Якщо ж про 8 березня, то це, нагадую, - День боротьби жінок за свої права. У цивілізованому світі - привід про цю саму боротьбу якраз і нагадувати.

Свого часу, на хвилі скандалу довкола "Польових досліджень..." - роману, сприйнятого тоді майже виключно як #ЯНеБоюсьСказатиMeToo, - я змушена була покласти добрячий шмат життя на, сказати б, "феміністичне освідомлення" суспільства, в якому перед тим 70 рр. було по факту насаджувано "рускійдомострой" - жіноче рабство, тільки з лицемірним букетиком мімозок на фасаді. Тому мені, звісно ж, неприємно, коли через 20 рр. мене "доганяє" та сама пізньобрежнєвська риторика, на яку я колись уже була "відстріляла" свою обойму енергії, - хапає за ноги й вимагає знов повторювати те, що я вже тлумачила пресі кінця 1990-х. Тільки тоді це було "вперше в Україні" й було варто труда, - а нині про це пишуть у підручниках, просто треба не лінуватись читати.

70 років було по факту насаджувано "рускійдомострой" - жіноче рабство, тільки з лицемірним букетиком мімозок на фасаді

Але, раз уже на те пішло, одну річ таки скажу. Коли я сьогодні натрапляю (досить часто) на гнівні філіпіки молодих освічених мужчин (25-34) щодо того, які українці дурні, нікчемні й Самі-Винуваті (що не тих вибирають у владу, що не борються з корупцією, що не змогли за чверть століття побудувати "правильну" державу іт.д.), - я так само кусаю губи з досади. Бо розумію, що основ фемінізму (про інші дисципліни зараз не кажу!) ці хлопці так і не вчили, проїхали, - їм сказали, що то "тільки про жінок", як туалет. А ні фіга, хлопці, - то "про людей". І саме в feminist studies - поклін їм за те доземний! - на прикладі дискримінації жінок було вперше в історії докладно вивчено механізми маніпуляції свідомістю великих груп із метою їх поневолення.

На прикладі дискримінації жінок було вперше в історії докладно вивчено механізми маніпуляції свідомістю великих груп із метою їх поневолення

І "якби ви вчились так, як треба" (с), і феміністичну літературу читали б із належною увагою й повагою, то розуміли б, що отією риторикою "СаміДурніВинуваті" ви, точно за підручником, відтворюєте професійно нав'язаний вам, як українцям, "комплекс жертви". Спитайте феміністок - вони розкажуть вам, як це робиться: вони дуже багато знають про домінування й насильство. і в них уже півстоліття в ходу термін, до якого нам усім ще належить звикнути і навчитись його застосовувати НЕ "тільки до жінок": MENTAL RAPE - "розумове зґвалтування".

Так що з 8 березня нас усіх.

Спасибі всім тим жінкам (і чоловікам!), які за останні дві сотні літ доклались до того, щоб уборонити в жінці Людину

І спасибі всім тим жінкам (і чоловікам!), які за останні дві сотні літ доклались до того, щоб уборонити в жінці Людину - від приниження, фізичного й ментального. І дружині Джона Стюарта Мілля спасибі, і нашій Наталі Кобринській... Більше і з подробицями - в лекції на відео.

Оригінал

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

2

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи