Ексклюзивы
воскресенье, 12 февраля 2012 10:19
Сергій Згурець
Сергій Згурець
Сергій Згурець

Бюджет Міноборони дозволяє лише модернізувати техніку, на нову грошей нема

Сухопутні війська Збройних сил у березні почнуть переозброювати осучасненими бойовими вертольотами Мі-24. До кінця року конотопський завод "Авіакон" випустить 10 таких машин.

Вертольоти Мі-24 — це основна машина нашої армійської авіації. Ці транспортно-бойові машини дістались Україні після розпаду СРСР. Міністерство оборони кілька років розробляло проект модернізації їх у двох напрямках. У першому до неї залучають запорізький завод "Мотор Січ", який виготовляє двигуни, а також столичне конструкторське бюро "Промінь", де виробляють керовані ракети та пристрої наведення.

У другому напрямку оптичне устаткування, яке забезпечує "очі" вертольота вночі, постачає французька компанія "Саджем".

Перші 10 машин модернізують українські виробники. До переобладнання наступних із 2013-го долучаться французи.

За рахунок нового двигуна зросте маневреність вертольота. Він зможе літати цілодобово у температурному режимі до плюс 52 градусів. Теперішні версії Мі-24, які стоять на озброєнні української та російської армій, можуть воювати лише вдень. Бойові можливості покращаться за рахунок ракет і приладів нічного бачення й обладнання наведення. Застарілі ракети радянської модифікації "Штурм-В" замінять українськими "Бар'єрами", що їх наводять лазерним променем.

Наразі ми маємо на озброєнні 200 вертольотів. Машин Мі-24 близько 70. Також слід переобладнати вертольоти Мі-8. Темп модернізації, 10 машин на рік, — це мало. Але краще, ніж узагалі нічого.

Це єдиний вихід, бо на придбання нових машин Міноборони грошей не має. Після модернізації їх можна буде використовувати щонайменше 10-15 років.

Бойові вертольоти Україна виготовляти не здатна. Машини малого класу або навчальні — цілком, звичайно, якщо влада матиме таке бажання. Принаймні нардеп-"регіонал" Вячеслав Богуслаєв, близький до заводу "Мотор Січ", є прибічником цього.

Виробництво бомбардувальників або винищувачів - надто дороге задоволення. Якщо ж говорити про тренувальні або малі літаки, то тут є потенціал. Україна спільно з Росією бере участь у виготовленні такого літака — Як-130.

Але потенціал і реальність — різні речі. Цьогорічний бюджет Міноборони дозволяє лише модернізувати техніку.

 

Сейчас вы читаете новость «Бюджет Міноборони дозволяє лише модернізувати техніку, на нову грошей нема». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть