неділя, 12 лютого 2012 10:19
Сергій Згурець
Сергій Згурець
Сергій Згурець

Бюджет Міноборони дозволяє лише модернізувати техніку, на нову грошей нема

Сухопутні війська Збройних сил у березні почнуть переозброювати осучасненими бойовими вертольотами Мі-24. До кінця року конотопський завод "Авіакон" випустить 10 таких машин.

Вертольоти Мі-24 — це основна машина нашої армійської авіації. Ці транспортно-бойові машини дістались Україні після розпаду СРСР. Міністерство оборони кілька років розробляло проект модернізації їх у двох напрямках. У першому до неї залучають запорізький завод "Мотор Січ", який виготовляє двигуни, а також столичне конструкторське бюро "Промінь", де виробляють керовані ракети та пристрої наведення.

У другому напрямку оптичне устаткування, яке забезпечує "очі" вертольота вночі, постачає французька компанія "Саджем".

Перші 10 машин модернізують українські виробники. До переобладнання наступних із 2013-го долучаться французи.

За рахунок нового двигуна зросте маневреність вертольота. Він зможе літати цілодобово у температурному режимі до плюс 52 градусів. Теперішні версії Мі-24, які стоять на озброєнні української та російської армій, можуть воювати лише вдень. Бойові можливості покращаться за рахунок ракет і приладів нічного бачення й обладнання наведення. Застарілі ракети радянської модифікації "Штурм-В" замінять українськими "Бар'єрами", що їх наводять лазерним променем.

Наразі ми маємо на озброєнні 200 вертольотів. Машин Мі-24 близько 70. Також слід переобладнати вертольоти Мі-8. Темп модернізації, 10 машин на рік, — це мало. Але краще, ніж узагалі нічого.

Це єдиний вихід, бо на придбання нових машин Міноборони грошей не має. Після модернізації їх можна буде використовувати щонайменше 10-15 років.

Бойові вертольоти Україна виготовляти не здатна. Машини малого класу або навчальні — цілком, звичайно, якщо влада матиме таке бажання. Принаймні нардеп-"регіонал" Вячеслав Богуслаєв, близький до заводу "Мотор Січ", є прибічником цього.

Виробництво бомбардувальників або винищувачів - надто дороге задоволення. Якщо ж говорити про тренувальні або малі літаки, то тут є потенціал. Україна спільно з Росією бере участь у виготовленні такого літака — Як-130.

Але потенціал і реальність — різні речі. Цьогорічний бюджет Міноборони дозволяє лише модернізувати техніку.

 

Зараз ви читаєте новину «Бюджет Міноборони дозволяє лише модернізувати техніку, на нову грошей нема». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути