Ексклюзивы
пятница, 20 января 2012 12:00
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Церква на ковбасі

Церкву Московського патріархату в моєму Тальному на Черкащині зводять 13-й рік. Час від часу піп ходить зі скринькою по базару й просить жертвувати. Я не подаю ніколи. На своєму гіркому досвіді знаю, що Богові така пожертва не потрібна.

Якось узимку 1995-го в Одесі зупинився м'ясокомбінат. У сільській ковбасні ми з кумом Сашком закупляємо по торбі копченої ковбаси. На ринку "Привоз" для солідності тонку називаємо "одеською", а товсту - "московською". Продаємо за 2 години. Через день повертаємося з удвічі більшою партією. Ще за день тягнемо по шість чемоданів. На наше горе весь "Привоз" завалено ковбасою.

Вирішую купити 200 доларів

Із відчаю заходимо в перший-ліпший продуктовий магазин. Власниця - висока єврейка - скептично оглядає наш товар і каже, що більш як 256 тисяч купонів за кілограм не дасть. Ми ледве стримуємося, щоб не підстрибнути від щастя - на "Привозі" торгують по 200 тисяч. На додачу її напарниця переплутує ціну й скуповує в нас товар по 265 тисяч.

І ось ми йдемо з грішми. Навпроти залізничного вокзалу - Московська православна церква. Біля неї - скринька. Поруч дві жінки просять гроші на ремонт храму. Від радості я кидаю туди 50 тисяч купонів. Так дякую Богові, що він нас урятував. Купуємо квитки й чекаємо поїзда. Навпроти нас товчуться валютні міняйли. Вирішую купити в них 200 доларів. Коли підходжу, з'являються міліціонери. Міняйло хапає купони, тикає мені в руки зелені папірці й швидко зникає. Я розгортаю купюри. Замість соток бачу дві однодоларові банкноти. До самого Тального не можу зрозуміти, за що мене Бог покарав. Тепер знаю.

Приблизно в ту пору майбутній російський патріарх Кирило заробив свій перший мільйон доларів на контрабанді горілки й цигарок. Здуру я додав і свої 50 тисяч купонів. Бог уже тоді знав, що ці гроші не підуть на добру справу.

Сейчас вы читаете новость «Церква на ковбасі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

25

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Больше всего комментируют
Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть