Ексклюзивы
суббота, 17 декабря 2011 12:41
Юрій Гримчак
Юрій Гримчак
Экс-народний депутат

Переходы по коридорам в Лукьяновском СИЗО - это 19-й век

15 грудня о третій годині дня я із колегою Володимиром Ар'євим приїхали до Лук'янівського СІЗО.

Попросили зустрічі із керівником. Довго його шукали. Виявилося, він у відпустці. А виконуючий обов'язки був на виїзді. По поверненню ми йому сказали, що хочемо відвідати камеру, в якій сиділа Тимошенко до того, як потрапила у медчастину. Пояснили, що не збираємося із нею зустрічатися, бо для цього необхідний дозвіл суду.

Вони довго радилися і врешті-решт нас повели на другий поверх одного із корпусів. Чи була це камера 242, сказати важко, тому що на ній не було номера. Але керівництво СІЗО нас завірило, що саме тут утримувалася Юлія Володимирівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: В бывшей камере Тимошенко был чайный сервиз и кондиционер

Камера нагадує фотографії, які нещодавно розмістила пенітенціарна служба. Там два ліжка, посередині – тумбочка. Як відомо, Тимошенко була заарештована 5 серпня. Тоді повідомили, що з нею сидять ще дві жінки. Тобто камера була тримісна, а ця – двомісна. Нам розказали, що коли Тимошенко відселяли, щоб вона не чула святковий концерт з нагоди дня народження, камеру поставили на профілактичний ремонт.

Але цей нагадував, як кажуть, євро. Я постукав по стінах – їх обшили ДСП. Вікно абсолютно нове, як і все інше. Є душова кабіна, якою ще ніхто ні разу не користувався. Це видно, тому що не залишилося ні однієї крапельки води. У камері запахи свіжої фарби та нових меблів. Чи буде Тимошенко в цій камері після того, як вийде з медчастини, невідомо. Бо 23 грудня в СІЗО збираються відкрити новий жіночий корпус на 180 людей, який побудований за сприянням Євросоюзу. Можливо, її переведуть туди.

ВИДЕО: Тимошенко после лечения планируют перевести в камеру евроуровня

Ми ще попросили, щоб нам показали камеру, де утримується колишній виконуючий обов'язки міністра оборони Валерій Іващенко. Він зараз хворий. Нам показали таку саму камеру, як в нього. Коли ми прийшли, там нікого не було. Але лежали речі тих, хто там сидить. Нари на два поверхи.

Ми з Ар'євим не найбільші хлопці в цьому світі, але нам вдвох там було знаходитися досить тяжко – дуже тісно. Нас завірили, що така сама камера з невеличкими відмінностями у Юрія Луценка. У корпусі, де утримують Іващенка, сидять рецидивісти, які потрапляють сюди п'ятий-шостий раз. Мене там вразили переходи по коридорах. Це навіть не ХХ, а ХІХ століття. Двері в камери - мені по плече. Щоб туди зайти, треба зігнутися. Я вже не кажу про запахи та вигляд охорони. Головний висновок - краще туди нікому не потрапляти.

Сейчас вы читаете новость «Переходы по коридорам в Лукьяновском СИЗО - это 19-й век». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

22

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть