Ексклюзивы
понедельник, 09 июля 2012 14:14
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Экс-народний депутат

Три варіанти для Литвина: "пальці в двері", гарантії, порушення

Президент Віктор Янукович заявив, що якщо не вдасться стабілізувати ситуацію в парламенті, треба проводити дострокові вибори. Ми звикли, що глава держави має бути інтелектуалом. Але не склалося.

Віктор Федорович Конституцію не читав, як і взагалі будь-які тексти, де є багато букв. Він не знає особливостей проходження процедури розпуску парламенту. Згідно із Конституцією, дію якої президент відновив, парламент можна розпустити, коли 30 днів не збирають пленарні засідання. У п'ятницю закрили сесію. Якщо з 3 вересня не буде працювати парламент, то з того часу можна почати двомісячний відлік для початку нових виборів. Але вся справа в тому, що до чергових виборів лишатиметься один місяць. Тому абсурд фрази Януковича можуть коментувати тільки члени Партії регіонів.

По закону зараз ми маємо тупиковий варіант, із якого потрібно якимось чином виходити політичним рішенням. Литвин подав у відставку. А в законі про регламент не передбачено можливості підписання будь-якого закону іншою особою, окрім спікера. Це означає, що мовний закон, зміни до регламенту та інші законопроекти має підписати діючий нині голова Верховної Ради. Подача Литвином заяви про звільнення не означає, що він перестає бути спікером. Він обіймає цю посаду до того моменту, поки не відбудеться голосування за його відставку. Згідно з чинним законодавством на таємному голосуванні бюлетені має взяти 300 депутатів. Зараз це неможливо.

Аби набрав чинності закон Владислава Забарського щодо зміни процедури обрання керівництва парламенту, який був прийнятий з грубим порушенням регламенту, треба щоб цей документ підписав Литвин. В даному випадку може бути три наслідки.

Перше, Володимира Михайловича переконують, дають йому якісь гарантії, він підписує закон про зміни до регламенту. Терміново переобирають на цю посаду Михайла Чечетова або нового лідера "регіоналів" Вадима Колесніченка. А той моментально все підписує.

Друге, Литвину "ламають руки" або вставляють "пальці в двері" і переконують поставити підпис під мовним законом. Зробити це можуть, як завжди, батогом і пряником. Хоча останнім часом використовують лише батіг. Литвин, як і більшість людей, які були у владі, "обріс" грошима та майном. Це і можуть використати.

Третє, оскільки обидва закони приймалися із грубим порушенням регламенту, хто їм заважає порушити його ще раз? Тоді обидва документа підписує Адам Мартинюк.

Мотивом прийняття мовного закону було невиконання обіцянок, даних виборцям. Такі речі технологічно робляться на осінь. Бажано із максимально відпрацьованою процедурою. А тут все було зроблено поспіхом, із прив'язкою до 12 липня – коли має приїхати Володимир Путін. Тепер він пообіцяє дати $100 знижки на газ у спосіб, який згодом буде знівельований.

Сейчас вы читаете новость «Три варіанти для Литвина: "пальці в двері", гарантії, порушення». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

15

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть