вторник, 17 июля 2012 12:48

"Ми перемагаємо у мовній боротьбі" - голодувальниця

"Ми перемагаємо у мовній боротьбі" - голодувальниця
Оксана Неживенко, 26 років, аспірантка Києво-Могилянської академії, спеціальність "Фінанси". Фото: facebook.com

Прийшла під Український дім відстояти українську мову. Законопроект Ківалова-Колесніченка насправді спрямований на те, щоб зробити російську другою державною мовою. Допустити цього не можна, бо це знищить українську.

Відчуваю слабкість, але тримаюсь, сили продовжувати голодування ще є. У перший день акції я побачила по телевізору хлопців, які розпочали голодування. Вони давали інтерв'ю і розповідали про свою позицію, вони її відстоювали. Тоді я зрозуміла, що мушу бути тут. На другий день я взяла рюкзак і прийшла сюди і вже не відступлюсь від своєї позиції. Голодую вже 7-й день (станом на 16 липня). Будемо стояти до останнього.

Скільки ще доведеться тут голодувати – не важливо. Навіть якщо доведеться протестувати до осені – будемо це робити. Багатьох людей вже забрала "швидка", але підходять все нові люди, які приєднуються до протесту. Це надає сил і я впевнена, що разом ми зможемо добитися свого, до кінця відстояти свою позицію і українську мову.

Зараз пора відпусток, але це не відпустка для української мови. Зараз надзвичайно важлива і кардинальна мить для держави, коли ми мусимо приймати це рішення, скасовувати свої відпустки, приходити сюди і захищати мову і державу.

Ми із самого спочатку вірили, що це потрібно країні. Нехай нас не тисячі, нехай зараз влада нас ігнорує, але в решті-решт бачимо, що суспільство пробуджується. Маємо приймати рішення. Цей законопроект не має права на існування. І ми це показуємо людям.

Ми знаємо одне: хочемо бути українцями, хочемо говорити українською. Саме тому ми тут боремося. І у цій боротьбі ми перемагаємо. І нехай ми не маємо реального результату зараз, він обов'язково буде. Ми у цьому переконані.

Законопроект Ківалова-Колесніченка аж ніяк не спрямований на захист прав нацменшин. У нього єдина мета – витіснити українську мову, знищити її і зробити російську де-факто другою державною. Всі нацменшини визнали, що цей законопроект не спрямований на захист їхніх інтересів і не підтримує їх. Усі розуміють, що цей законопроект спрямований на знищення української мови. Це основна його загроза.

Після підписання цього ганебного закону українська стане не обов'язковою. У ньому йдеться про те, що в деяких областях вводиться регіональна мова, якщо нею спілкуються 10% населення. Відповідно, ситуація на сьогодні свідчить про те, що в 16 регіонах країни вводиться російська мова як регіональна. Крім того, українська мова буде виходити із вжитку в офіційній сфері. Ми матимемо документоведення російською, навчання у школах російською, та і в багатьох інших сферах панівною стане саме російська. Це є насправді загрозливим для України. І всі філологи, всі знавці визнали цей законопроект таким. Бо основне завдання цього законопроекту – зробити російську мову другою державною.

Те що нас мало і люди не підтримують нас – це не правда. Можу сказати, що сюди до нас приходять люди, які допомагають усім, чим можуть. Вони приходять із щирими подарунками: роблять своїми руками браслети, приносять квіти. Вони це роблять щиро, від усього серця і зі слізьми на очах. І я не можу зрадити цим людям.

Все завжди починається з меншості, яка веде за собою більшість. Ми впевнені, що тут, під Українським домом, народжується та українська радикальна меншість, яка повинна вести людей далі. Вести людей до розуміння, якою взагалі має бути Україна.

Сейчас вы читаете новость «"Ми перемагаємо у мовній боротьбі" - голодувальниця». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

392

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть