Ексклюзивы
вторник, 08 января 2008 17:04

Тимошенко доручила Турчинову розібратися із шахтарськими грошима

Прем"єр Юлія Тимошенко ініціює комплексну перевірку фінансової діяльності вугільної галузі за останні п"ять років.

"Я маю намір перевірити кожну копійку, яка була в обігу у вугільній галузі хоча б за останні п"ять років", - сказала Тимошенко у вівторок у Києві на нараді, присвяченій роботі урядової комісії з розслідування причин вибухів на шахті ім. Засядька.

Тимошенко доручила першому віце-прем"єру, керівнику урядової комісії Олександру Турчинову підготувати пропозицію "щодо комплексної перевірки усієї вугільної галузі, починаючи від витрат бюджетних коштів і закінчуючи тим, скільки грошей отримано від реалізації вугілля власного видобутку".

Прем"єр закликала об"єднати зусилля в цьому розслідуванні Контрольно-ревізійне управління, Рахункову палату, міністерства вугільної промисловості, фінансів і пообіцяла "звернутися за узгодженням" до Генеральної прокуратури і Служби безпеки.

Тимошенко відзначила, що до неї надходять "надзвичайно погані сигнали" з вугільної галузі про те, що вугілля реалізується не за ринковою ціною в зв"язку з чим "шахти поставлені, практично, на коліна".

Ще одним тривожним сигналом Тимошенко назвала те, що гроші від реалізації вугілля спрямовуються на закупівлю матеріально-технічного обладнання для шахт за завищеними у 5-10 разів цінами.

За її словами, це відбувається унаслідок використання низкою українських підприємств з виготовлення матеріально-технічного обладнання для шахт штучно створеного монопольного положення на ринку.

Крім того прем"єр заявила, що в минулі роки кошти, призначені для підтримки вугільної галузі, закриття вугільних підприємств, "нагло відмивалися".

"І не соромно було ці гроші виводити в офшорні зони?", - сказала прем"єр.

Тимошенко доручила Турчинову створити детальну програму комплексної перевірки вугільної галузі.

"Я хотіла б, щоб усі зловживання, що були у вугільній галузі, стали надбанням і шахтарів, їхніх родин і всього суспільства, щоб люди, які допустили це, понесли відповідальність", - підкреслила прем"єр.

Вона також доручила КРУ перевірити до 15 січня усю фінансову діяльності шахти ім. Засядька. Крім того, КРУ доручено перевірити, яким чином було витрачено 140 млн. грн, які держава виділила на освоєння безпеки на шахтах.

Тимошенко зазначила, що уряд через тиждень повинен розглянути питання глибинного реформування вугільної галузі.

Вона підкреслила, що уряд має намір оптимізувати структуру галузі, усунувши непотрібні структурні одиниці з дублюючими функціями.

Звертаючись до голови КРУ Миколи Сивульского, Тимошенко сказала:

"Потрібно втягти в процес перевірки всю інфраструктуру галузі, яка і "зжирала" усе. Шахта одержувала за залишковим принципом, а до шахти було стільки дармоїдів і мародерів, що вони не давали навіть до шахти добратися цим ресурсам", пише Інтерфакс.

Сейчас вы читаете новость «Тимошенко доручила Турчинову розібратися із шахтарськими грошима». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 8759
Голосование "Умная милитаризация" от Минобороны
  • Госслужащих нужно брать на работу только после военной подготовки
  • Это должно быть одним из требований и для баллотирования в органы местного самоуправления, парламент и суды
  • Для госслужащих военная подготовка не должна быть обязательной
  • Мне все равно
Просмотреть